{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoe voorkom je een loyaliteitsconflict?

Naar aanleiding van de "Internationale bewustwordingsdag tegen ouderverstoting (25 april)"

Afbeelding blog 'Hoe voorkom je een loyaliteitsconflict?'

Het staat jammer genoeg als een paal boven water. (te) Veel kinderen komen na een echtscheiding in een loyaliteitsconflict terecht.

Wat is dat: een loyaliteitsconflict?

In de ideale wereld zijn kinderen het liefst van al trouw aan hun ouders. Wanneer je als kind het gevoel krijgt dat je niet trouw kan of mag blijven aan je beide ouders, dan verkeer je al snel in het zogenaamde loyaliteitsconflict. Omdat het kind niet vrijuit van één ouder mag houden, wordt de band met die ouder ontkent. Dat dit grote gevolgen kan hebben voor de ontwikkeling van het kind hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen.

Hoe voorkom je een loyaliteitsconflict?

Zero conflict policy

Langdurige conflicten zouden de grootste oorzaak van loyaliteitsconflicten na een echtscheiding vormen.  Daarom kan je ruzies best tot het absolute minimum herleiden. Heb je toch ruzie gehad? No worries! Praat erover. Laat je kinderen zien dat je in staat bent om je onderlinge conflicten op te lossen.

Stap uit die slachtofferrol

Besef dat je alleen slachtoffer bent als je ervoor kiest slachtoffer te zijn. Stel je dus niet op als die "zielige" ouder. Kinderen nemen het vaak op voor deze ouder. Maar pas op: de loyaliteit van een kind kan even snel weer omslaan. Waar ze eerst medelijden met je hadden, kunnen ze zich later juist daarom tegen je afzetten. Be a flamingo in a flock of pigeons!

Gun het kind plezier bij de andere ouder

Voel het niet als een persoonlijke afwijzing als je kind er een weekendje op uittrekt met de andere ouder. Toon dat je blij bent én plan ondertussen ook iets leuk. Happiness is me-time, mommy's. En wees nadien oprecht geïnteresseerd naar hoe leuk je kind het wel niet gehad heeft. 

~ Kindercoach Nele Meykever ~

NOTA
Deze blog schreef ik specifiek voor mama’s als doelpubliek. Het spreekt voor zich dat vaders ook “schuldig” pleiten aan loyaliteitsconflicten. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je