Snap
  • Kind

Hoe voorkom ik een tandenpoetsdrama?

Elke avond moet ik Elfa letterlijk vangen om haar tandjes te poetsen. En daarna wordt het een niet echt gezelliger op.

Eigenlijk is ze vanaf het begin af aan al niet gek geweest op tandenpoetsen. Maar met frisse tegenzin lukte het altijd om goed te poetsen. 

Een aantal maanden geleden was het ineens een heel groot drama, tranen met tuiten als we moesten poetsen. Ik zocht wat tips online en kwam de tip tegen om samen tanden te poetsen. En dat werkte! Zij mocht onze tanden poetsen en wij die van haar. Zo werd het ineens gezellig in de badkamer. 

Maar sinds een weekje is het weer helemaal mis. Niets lijkt meer te werken om haar mond open te krijgen. 

Allereerst moet je haar overhalen om bij je te komen. Als ik na ellenlang wachten haar dan toch maar kom halen gaat haar mondje niet open. Eerder was het zo, dat als ik zei "tandenpoetsen" dan deed zij "aaah". Super deluxe. Nu dan het tegenovergestelde. 

Inmiddels heb ik een manier ontdekt waarbij ik toch goed kan poetsen en er geen hevige strijd wordt gevoerd of gehuild. Ik leg haar op mijn schoot, met de ene arm houd ik haar armpjes vast en in de andere hand de tandenborstel. Na enig geduld krijg ik de borstel in haar mond en kan ik goed achterin poetsen. Ondertussen zing ik een liedje. 

Ik weet het, ik kan haar tandenpoetsen en het is geen drama, maar ik vind dat ze ook moet leren om zonder dat ze in de houdgreep ligt haar tanden kan laten poetsen. 

Ze heeft het overigens van niemand vreemd. Als kind had ik er ook een hekel aan, ik kan me het nog helder herinneren hoe ik met mijn moeder stond te worstelen in de badkamer. Dus misschien is het gewoon een genetisch dingetje en moet ik me neerleggen bij het feit dat het een strijd zal blijven totdat ze het zelf kan. 

Of is er misschien een tip die ik nog niet ken? Ze is anderhalf dus een belonen of op de klok kijken etc heeft nog geen nut. 

(bron afbeelding: ivorenkruis.nl)

8 jaar geleden

Ik moet bekennen dat ik de app nog niet heb geprobeerd. Het tandenpoetsen gaat nog niet van harte, maar wel beter. Ze doet haar mond vrijwillig open en als ik haar vraag om hem iets verder open te doen doet ze het ook. Veel complimenten als ze goed meewerkt en een high five aan het einde doen blijkbaar hun werk. Maar die gaatjes ben ik ook wel bang voor. Je weet nooit of je alles helemaal goed hebt gehad als het zo'n klus is om overal goed bij te komen.

8 jaar geleden

Oef..... moeilijk zeg. Dunya had het ook toen ze twee was. Altijd drama en toen zijn de eerste gaatjes ontstaan. Wat baalde ik! Het is nu even kunst en vliegwerk, maar ik denk dat het een fase is en dat het binnenkort wel weer wat beter gaat. Ik ben ook wel benieuwd naar die app. Ik ga m ook opzoeken. Dunya is 8, maar tandenpoetsen doet ze nog steeds niet graag. Al is het nu geen probleem meer. Maar wie weet zorgt die app voor een betere sfeer rondom het tandenpoetsmoment. ;)

8 jaar geleden

Ze heeft inderdaad wel veel tandjes die zijn doorgekomen of bijna door zijn. Dus daar heeft het ook mee te maken. Maar denk dat het ook gewoon peuter gedrag is. Alhoewel ze officieel nog geen peuter is, is ze qua denken wel zover. Ze begrijpt heel veel. Waardoor ze dus ook doorheeft dat ze iets naar haar hand kan zetten. De ene keer leuk de andere keer bloedirritant.

8 jaar geleden

De tandenborstel is zelf gekozen ja. Ze mocht kiezen tussen roodkapje en de bozewolf. Raad welke ze koos? Juist de wolf, haha. Die app ga ik eens opzoeken. Ze houdt wel van dingen op de telefoon bekijken, dus wie weet krijg ik haar daarmee zover.