Snap
  • Kind

Hoe voed je terwijl je zelf niet opgevoed bent?

Als je zelf zonder ouders bent opgegroeid, hoe weet je of jij je kinderen goed opvoedt?

Ik was 6 jaar toen mijn moeder overleed. Daarna woonde ik bij mijn vader die al redelijk oud was. Hij was al 50 toen ik geboren werd dus dat is een groot leeftijdsverschil. Een verschil wat ik als kind goed heb gemerkt. Het leidde tot veel problemen. Er was weinig begrip, geduld en hij was enorm beschermd. Ik mocht weinig en toen ik in de puberteit kwam gaf dat veel problemen. Ik stal, ik toonde geen en ook school was 3x niks. Toen ik 18 was overleed mijn vader. Inmiddels ben ik nu 25.

Wat ik mij afvraag is: wat heb ik onbewust meegenomen en gebruik ik nu in mijn opvoeding? Gaat dit alles mijn opvoeding beïnvloeden? 

Dikwijls vraag ik mij af of ik mijn kinderen wel goed opvoed. Nu denk ik dat elke ouder zich dat afvraagt. Het is ook een stuk onzekerheid die elke ouder met zich meedraagt. Maar wat als je in je jeugd zo veel meemaakt? Wat voor effect heeft dat op jou al ouder zijnde uiteindelijk? Worden mijn kinderen net zo als ik was? Hoe ontwikkelen ze zich emotioneel en sociaal? Wat krijgen ze van mij mee onbewust?  

Gelukkig zijn mijn man en ik al lang bij elkaar en zijn we sinds kort gelukkig getrouwd. En ook al maken we van alles mee (wat ik in een nieuw blog de volgende keer zal toelichten) we zijn er altijd voor onze kinderen en we maken er altijd het beste van. 

Tot de volgende keer! 

9 jaar geleden

Het is al gezegd maar volg je gevoel en dan kom je echt al een heel eind! Je kan ook eens vragen bij het consultatie buro, daar geven ze regelmatig Triple P cursuses die je een handje kunnen helpen met de moeilijke momenten. http://www.triplep-nederland.nl/nl-nl/home/

9 jaar geleden

Als je doet wat je moederhart je ingeeft en je volgt je instinct, kun je weinig fout doen! Ik lees dat je een paar keer het woord onbewust gebruikt, maar ik zie juist dat je erg bewust bent van hoe je het in ieder geval niet wil doen. En dat is toch al heel goed! Probeer het los te laten, iedereen maakt fouten, maar iedereen heeft ook eigen keuzes. Je kiest er uiteindelijk zelf voor om wel in je vaders voetsporen te treden of niet! Volg je mamagevoel! Succes :)