{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoe slim?

De juf in me komt bovenborrelen en ik schrijf eens een blogje over iets dat ik interessant vind, namelijk Meervoudige Intelligentie :-) Dus niet: hoe knap ben jij, maar hoe ben jij knap? (of liever gezegd: je kind)

Afbeelding blog 'Hoe slim? ' Achtergrond blur afbeelding

Intelligentietests meten maar een deel van wat je intelligentie inhoudt: een goede intelligentietest meet de verbale en performale ontwikkeling (van een kind), de geheugenfuncties, planningsgedrag (hoe pakt een kind het probleem aan), concentratievermogen en de algemene ontwikkeling. Maar intelligentietests meten niet hoe sociaal je kind is, hoe muzikaal of creatief je kind is en ook niet hoe atletisch je kind is. Toch zijn dat ook allemaal talenten die door Howard Gardner, Amerikaans professor in de psychologie, benoemd worden als intelligenties, maar dan in de zin van 'ingangen om te leren'. Iedereen heeft zo zijn voorkeuren om kennis tot zich te nemen. Te vaag? Okee, een voorbeeldje. Het ene kind leert letters door ze goed te bestuderen en de juf te horen zeggen hoe die dingen heten. Een ander kind heeft er veel meer aan om lettervormen te voelen (schuurpapieren letters bijv.) en weer een ander kind leert letters via rijmpjes en liedjes, als er maar ritme in zit. En daar zou nog altijd veel meer gebruik van kunnen worden gemaakt in het onderwijs (m.i.)

Waarom ik dit ineens weer zo interessant vindt (het is nl. een al best wel oude theorie van die Meervoudige Intelligenties - 1983), is omdat ik nu zie hoe mijn eigen kinderen zo hun eigen leeringangen hebben. Bij mijn zoontje herken ik veel van de muzikaal-ritmische intelligentie. Daarbij gaat het niet enkel om goed liedjes kunnen onthouden en zingen, maar ook om op allerlei momenten ritme en regelmaat te herkennen. Eerlijkheidshalve moet ik er wel bij zeggen dat het bij mij met name opviel omdat hij vrijwel alles onthoudt als het maar op rijm staat of gezongen wordt... Daarnaast denk ik te zien dat mijn kids ook sterke connecties hebben met de verbaal-linguïstische intelligentie, maar dat herken ik ook wel weer sterk bij mezelf. Andere intelligenties zijn vast minder ontwikkeld. Taal is echt ons middel om de wereld te begrijpen, praten, uitleggen, veel lezen.

Ben wel benieuwd naar jullie kinderen (voor zover je dat al enigszins kunt bekijken). Kan je kind goed in stapjes denken en is hij (of zij) heel geordend? (logisch-mathematisch) Leert je kind graag van anderen, door dingen samen te doen? (interpersoonlijk) Of...?

Op internet zijn testjes hierover te vinden mocht je het leuk vinden, zoals: http://www.migent.be/node/30 en http://www.migent.be/mi-test-eerste-leerjaar

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #post

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je