{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoe leer je je peuter zelfstandig aankleden?

Een peuter wil alles zelf doen, dus ook zichzelf aankleden. Hoe leer je je peuter nou eigenlijk zelfstandig aankleden?

Afbeelding blog 'Hoe leer je je peuter zelfstandig aankleden?' Achtergrond blur afbeelding

Een peuter leert steeds meer zelfstandig te doen en dat is ook precies wat hij wil. Rond deze leeftijd krijgen ze ook interesse in het zelfstandig aankleden. Natuurlijk gaat het zelf aankleden niet helemaal vanzelf, maar als ouders kun je je kind daar zeker bij helpen. Hieronder lees je hoe je je peuter kunt helpen zodat hij zich uiteindelijk zelf kan aankleden.

Wanneer zelf aankleden?

Rond het 2e jaar gaat de meeste peuters het uitkleden al prima af. Het aankleden daarentegen is vaak toch wat lastiger. Wanneer je kindje zijn 2e verjaardag heeft gevierd kan hij langzaam leren hoe hij zichzelf kan aankleden. Bij de meeste kinderen duurt het dan nog een jaar voor het echt helemaal zelfstandig gaat. Omgaan met moeilijke sluitingen is meestal pas voor je kind weggelegd wanneer hij de kleuterleeftijd heeft bereikt.

Zelf aankleden? Selecteer gemakkelijke kleding

Wanneer je je peuter gaat leren om zichzelf aan te kleden is het belangrijk om gemakkelijke kleding te selecteren. Kies dus in eerste instantie voor een eenvoudig joggingpakje of een ander gemakkelijk kledingsetje en maak het steeds iets moeilijker.

Eventueel kun je je kind ook eerst laten oefenen met speciaal speelgoed om het aankleden te leren. Bijvoorbeeld met een 'aankleed Ernie'!

Zelf aankleden vergt enige voorbereiding

Zelf aankleden vergt van jou nog wel even wat voorbereiding. Leg de kleding klaar in de goede volgorde, zodat je peuter weet met welk kledingstuk hij moet beginnen.

Stimuleer en motiveer bij het leren aankleden

Laat duidelijk blijken dat je trots bent dat je kind probeert zichzelf aan te kleden. Ook kun je je kindje eventueel zelf eens zijn kleding laten uitzoeken. Stimuleren en motiveren is juist op de peuterleeftijd enorm belangrijk.

Boosheid en frustratie

Natuurlijk lukt het zelfstandig aankleden meestal niet meteen. Dit vereist namelijk al heel wat geduld en discipline van je kind. Omdat hij waarschijnlijk ook nog eens midden in de peuterpuberteit zit kan tegenslag de nodige boosheid en frustratie oproepen. Benader je peuter toch positief en negeer eventuele driftbuien.

Hoe help jij je peuter met het zelfstandig aankleden? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je