{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoe leer je je kind veilig deelnemen aan het verkeer?

Kinderen en veiligheid in het verkeer is niet altijd een goede combinatie. Hoe leer jij je kind veilig deelnemen aan het verkeer?

Afbeelding blog 'Hoe leer je je kind veilig deelnemen aan het verkeer?'

Jaarlijks krijgen heel wat kinderen te maken met een verkeersongeval. Kinderen zijn nog speels, snel afgeleid en soms wat roekeloos, waardoor ze situaties in het verkeer vaak minder goed kunnen inschatten. Dit kan soms afschuwelijke gevolgen hebben. 

Alhoewel het gelukkig goed is afgelopen heeft mijn jongste dochter van 7 jaar laatst ook een aanrijding gehad met een auto. Achteraf dacht ik continu 'had ik het misschien kunnen voorkomen?' Ik ben er inmiddels wel achter dat het antwoord daarop 'nee' is. Situaties in het verkeer zijn immers vaak zo onvoorspelbaar, waardoor niemand 100% veilig is wanneer hij of zij aan het verkeer deelneemt. Toch volgen hieronder een aantal tips om je kind zo veilig mogelijk aan het verkeer te laten deelnemen.

De basis voor veilig deelnemen aan het verkeer? Een goede fiets!

Je kind kan alleen maar veilig deelnemen aan het verkeer als hij een goede fiets heeft. Koop een fiets nooit op de groei, omdat een kind dan problemen kan hebben met tijdig remmen. Ook is het belangrijk dat je als ouder de fiets bij aankoop goed checkt. Bedenk hierbij dat fietsen van 20 inch en kleiner worden gezien als speelgoed en deze niet extra op veiligheid worden getest. Verder is een goede fietshelm ook wel een veilig idee, alhoewel dat in ons land niet verplicht is.

Veilig in het verkeer? Zorg dat je kind opvalt!

Kinderen zijn nog klein, waardoor andere weggebruikers hen soms moeilijker kunnen zien. Door te zorgen dat je kind opvalt is de kans kleiner dat je kind over het hoofd wordt gezien.Zorg bij jongere kinderen voor een felgekleurd vlaggetje op de fiets en bij de iets oudere kinderen voor voldoende verlichting / extra reflectoren. Wanneer je kind lopend aan het verkeer deelneemt is een opvallend gekleurde jas zeker een aanrader. 

Leer je kind de standaard verkeersregels!

Vanaf groep 3 krijgen kinderen verkeersles op school. Het is handig om je kind al ruim voor die tijd de simpele verkeersregels te leren. Denk hierbij aan regels als 'altijd stoppen als het verkeerslicht rood is' en bij het oversteken extra goed te kijken.

Laat de auto eens wat vaker staan

Veel ouders brengen hun kinderen tegenwoordig altijd met de auto naar school terwijl de afstand naar school relatief klein is. Pak eens wat vaker de fiets of ga lopen. Op deze manier leert je kind verschillende verkeerssituaties te herkennen.

Ook belangrijk:zijn de ogen en oren van je kind wel goed?

Het je het idee dat je kind niet goed ziet of hoort? Laat dit dan altijd testen, want juist in het verkeer is het noodzakelijk dat je kind voldoende zicht heeft en goed kan horen.

Kijk altijd naar je kind zelf!

Sommige kinderen fietsen of lopen al met 8 jaar zelfstandig naar school, andere kinderen pas als ze 12 jaar zijn. Kijk altijd goed naar je kind; is hij er al op alle fronten aan toe of toch nog maar even niet?

Hoe leer jij je kind veilig deelnemen aan het verkeer? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je