{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoe leer je een kind correct schrijven?

Als je schrijffouten verkeerd corrigeert, leert een kind niet hoe hij een woord wel moet schrijven. Voor mij echt een eye opener!

Afbeelding blog 'Hoe leer je een kind correct schrijven?'

Mijn dochter heeft moeite met lezen en schrijven. Ze is recent getest op dyslexie, dus er wordt heel wat geoefend hier in huis. Op het internet vond ik informatie over hoe je het beste schrijffouten kan corrigeren. Heel logisch als je het leest, maar ik was me het niet eerder bewust.  

Voor kinderen is leren schrijven niet makkelijk en vooral de Nederlandse taal is een erg lastig omdat er veel spellingsregels zijn. Het is bijna ondoenlijk om deze allemaal te leren. Naast de vele spellingsregels is onze taal ingewikkeld doordat de uitspraak en de spelling vaak niet overeenkomen. Je ziet dat kinderen met dyslexie de neiging hebben fonetisch te schrijven (spraakklanken).

Een zin vol spellingfouten wordt veelal op onderstaande wijze gecorrigeerd.

spellingsfouten
Snapt jij het nog? Door op deze wijze spelingsfouten te corrigeren ontstaan wel hele rara woorden.
Wat er gebeurt bij kinderen, en met name bij kinderen die in beeldendenken of met dyslexie, is dat ze een verkeerd woordbeeld in hun geheugen plaatsen.
Belangrijk om te weten is dat jonge kinderen vooral leren door te kijken en hun visuele geheugen hiervoor gebruiken. Als je op bovenstaande manier spellingsfouten corrigeert komt het nooit goed bij de beelddenkende kinderen, want het geheugen waarin woorden worden opgeslagen wordt op deze manier één grote puinhoop.

Wat is de oplossing?
Gewoon foute woorden weg krassen in de schriften of het verkeerde woord helemaal weggummen. Opnieuw beginnen en het woord op de juiste manier schrijven. En weer opnieuw als het nog eens fout gaat……

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je