{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoe leer je een kind behulpzaam te zijn?

Als ouder ben je ontzettend trots wanneer je kind behulpzaam is. Hoe kan je je kind daarbij eigenlijk een beetje sturen?

Afbeelding blog 'Hoe leer je een kind behulpzaam te zijn?'

Denk je het volgende scenario maar eens in: Het regent pijpenstelen. Een vrouw heeft net nieuwe kleding gekocht en fiets blij met haar nieuwe kleding naar huis. Midden op straat knapt haar tas en liggen al haar nieuwe spullen op straat; haar nieuwe rok zit zelfs tussen de spaken van haar fiets. Ze schrikt en probeert zo snel mogelijk alles bij elkaar te rapen. Helaas valt dat nog niet mee. maar dan...dan komt er een jongetje van een jaar of 10 aangesneld. Hij raapt al haar spullen op en signaleert zelf dat deze mevrouw haar handen wel erg vol heeft, waarna hij de rest van de spullen in haar fietsmandje doet. Je raadt het al: die mevrouw was ik en het jongetje was een voor mij totaal onbekend jongetje. Ook al zat mijn nieuwe kleding onder de modder en was ik aan het rillen van de kou, toch kon ik een warm gevoel van blijdschap niet onderdrukken. Wat fijn dat redelijk jonge kinderen al zo behulpzaam kunnen zijn! Dat geeft in ieder geval hoop voor de toekomst. Mijn meiden zijn ook al best behulpzaam, maar hoe leer je je kind eigenlijk om extra behulpzaam te zijn?

Behulpzaam zijn en inlevingsvermogen

Kinderen kunnen pas behulpzaam zijn als ze een zekere mate van inlevingsvermogen hebben. Baby`s zien de emoties van anderen al door naar de gezichtsuitdrukking te kijken. Ze gaan soms bijvoorbeeld hartverscheurend huilen als hun mama verdrietig kijkt. Verwar dit niet met inlevingsvermogen, want dit is nog kopieergedrag. Het echte inlevingsvermogen komt meestal rond het 2e jaar. Op die leeftijd kan je een kind al leren delen en leg je uit dat zijn vriendje heel verdrietig kan worden als hij zijn speelgoed afpakt. Op kleuterleeftijd ontwikkelt het inlevingsvermogen zich steeds sneller.

Laat je kind thuis helpen!

Jonge kinderen vinden het vaak hartstikke leuk om wat te helpen in het huishouden. Bijvoorbeeld tijdens het koken, het poetsen of het ophangen van de was. Maak hier al zo jong mogelijk gebruik van. Op deze manier leert een kind automatisch dat meehelpen erbij hoort en zal hij ook eerder behulpzaam worden naar anderen toe.

Geef zelf het het goede voorbeeld

Laatst moest mijn moeder staan in een overvolle trein. We hebben ons behoorlijk geërgerd, aangezien naast ons een man zijn 2 kleuters wel liet zitten. Sterker nog: hij wenkte zijn kind zelfs om te blijven zitten, omdat 'anders die mevrouw op haar plek zou gaan zitten!' Leer je kind respect te hebben voor ( oudere ) mensen en laat je kind opstaan in een dergelijke situatie en doe dat, indien nodig, zelf ook. Hoe cliché het misschien ook is, maar 'goed voorbeeld doet volgen'!

Is jouw kind behulpzaam? Heb je hem hierbij geholpen of ging het helemaal vanzelf?

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je