{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoe leer ik mijn kind de waarde van geld?

Afbeelding blog 'Hoe leer ik mijn kind de waarde van geld?'
Wij verwennen Hayley ontzettend graag. Ze is nou eenmaal enigs kind en dus is er genoeg geld om haar te pamperen. Elke week krijgt ze wel iets nieuws. Kleren, speelgoed, stickers, een glijbaan, een boekje, een ketting, kortom ze komt echt niks tekort. Zij vindt het fantastisch en zodra we richting de bus gaan vraagt ze: "Gaan we shoppen mama? Dan gaan we speelgoed kopen." Ik lach erom en eigenlijk is het niet de bedoeling dat ze iets krijgt. Maar eenmaal in de stad kan ik het vaak niet laten en krijgt ze toch weer haar zin. Die verwennerij is natuurlijk niet (geheel) verkeerd. Ik doe het graag. Als zij blij is, ben ik blij. Maar het geld groeit niet aan een boom, dus het houdt een keer op. Zodra Hayley iets wilt hebben en ik wil het niet voor haar kopen zeg ik dat het 'een beetje duur' is. Wat het precies inhoudt weet ze denk ik niet, maar ze begrijpt wel dat bij het gebruik van dit woord het item niet mee naar huis wordt genomen. "Is een beetje duur he mama?" Ze huilt niet, schreeuwt niet, ze legt zich erbij neer. Gelukkig maar! Maar toch als we dan door een winkel lopen is het: "Mama wil je die kopen?" Kopen, kopen, kopen ik 'moet' maar alles kopen van haar. Maar dat kan niet altijd en dat wil ik ook niet altijd. Hayley heeft absoluut nog geen idee hoe het hele systeem van geld verdienen en geld uitgeven in elkaar zit. Ik wist even niet meer wat ik ermee aan moest, al dat kopen, het werd teveel. En zo gaf mijn lieve vriendin Lorraine mij het advies Hayley een spaarpot te geven (ja, dat moest dus ook weer gekocht worden). Op deze manier kon ze haar eigen centjes gaan sparen. Bij de action vond ik een mooi spaarpotje van blik. Het geld kan er pas uit zodra je hem openmaakt met een blikopener. Hayley helemaal blij, want ze dacht meteen dat ze weer een nieuw 'speel-item' had gekregen. Ik legde haar uit dat ze er centjes in kon doen, heel veel centjes! En met al die centjes mag ze dan speelgoed kopen. Eenmaal thuis gooide we de eerste centjes erin. Het was een begin, maar nu? Wanneer ga ik haar nou centjes geven? Gewoon zomaar of moet ze huishoudelijke klusjes gaan doen? Ik wist het eventjes niet. Nu geef ik haar soms zomaar een centje. Maar vaak ook als beloning als ze een plasje heeft gedaan op de w.c. of als ze haar speelgoed netjes heeft opgeruimd. Ze rent dan enthousiast naar haar spaarpot en gooit het centje erin. Ze was er zo blij mee dat de spaarpot mee moest uit logeren bij opa en oma. Zodra de spaarpot over een aantal maanden grotendeels vol zit, mag Hayley hem openmaken en haar centjes gaan uitgeven. Ik hoop dat ze dan een beetje zal begrijpen dat geld ergens vandaan moet komen en je het moet verdienen en niet dat alles zo vanzelfsprekend is. Iemand nog andere tips voor mij?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je