{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoe laat jij je kind veilig spelen?

Wanneer het aankomt op het loslaten van mijn kinderen vind ik dat toch wel een dingetje. Wanneer is je kind oud genoeg om zelf naar de speeltuin te gaan, wanneer mogen ze een stukje verder en wanneer laat je je kind helpen met bijvoorbeeld het snijden van eten? Ieder van deze dingen brengt risico’s met zich mee maar ik weet ook dat juist het risicovol spelen van belang is voor de ontwikkeling van je kind.

Afbeelding blog 'Hoe laat jij je kind veilig spelen? ' Achtergrond blur afbeelding

Jesse is inmiddels ruim 8 dus ik denk dat ik kan zeggen dat we toch al wel wat ervaring hebben in het risicovol laten spelen van onze kinderen. Ik neem jullie even mee in de keuzes die wij daarin maken. Buiten spelen begon altijd keurig onder toeziend oog van ons in de tuin. Dan kun je je tuin nog zo vol zetten met speelgoed en eigenlijk je eigen speeltuin hebben toch willen ze buiten dat hek spelen. Waarom? Buiten dat hek is een complete wereld die voor de kids fantastisch is om te ontdekken! En ik als moeder? Ik vond dat best spannend van nature willen we onze kinderen immers het liefst beschermen. In de leeftijd van 2-4 mag dat spelen van ons buiten het hek maar wel als er een volwassene bij aanwezig is. Tijdens dat buitenspelen gaan onze jongens van 2,5 altijd samen op ontdekkingsreis. Hoe leuk is dat bankje waar je op kan klimmen en er dan zelf een stukje overheen kunt lopen. En niet te vergeten de glijbaan die veel leuker is om achterste voren te beklimmen dan er keurig af te glijden. Al deze dingen bevorderen de motorische vaardigheden het ruimtelijk inzicht, zorgen voor doorzettingsvermogen en geven je kind zelfvertrouwen. En ja soms gaat het mis en vallen ze, maar ontdekken en opgroeien gaat met vallen en opstaan maar bovenal is het ontdekken van nieuwe dingen ontzettend leuk, want wat zijn ze trotst als ze bovenop die glijbaan staan. Onze oudste jongens klimmen niet meer op de glijbaan maar zoeken een boom of lantaarnpaal om in te klimmen. En die laatste is nog niet zo makkelijk, die vergt een behoorlijke dosis fysieke kracht en doorzettingsvermogen. 

Onze zoon Noud van bijna 6 vindt het ontzettend leuk om te helpen met koken of om samen te gaan bakken. Nu ben ik van nature niet een heel geduldig type en vind ik dat mee laten helpen niet altijd even handig. Maar dan houdt hij mij een spiegel voor en zegt mama jij zegt altijd “van proberen kun je leren”. En je begrijpt dat ik daar dan niet meer omheen kan! Zo mocht hij vorige week helpen met het snijden van de wortels, goed voor zijn motorische ontwikkeling en niet te vergeten het zelfvertrouwen dat hij ervan kreeg nadat alle wortels keurig en wel gesneden in de pan lagen.

Ken jij de groeiboom al? Je doorloopt een aantal vragen over het spelen van je kind(eren) en over hoe jij reageert in bepaalde situaties. Aan de hand daarvan krijg je leuke activiteiten en tips om te gaan uitproberen met je kind. Ontzettend leuk voor je kind maar ook zeker als ouder.  En hoe fijn is het dat de activiteiten voor je bedacht worden en je het als ouder niet zelf hoeft te bedenken! Risicovol spelen houdt niet in dat je je kind helemaal vrij of los moeten laten maar dat je als ouder de juiste begeleiding weet te geven aan wat jouw kind op dat moment nodig heeft. Ik ben benieuwd, hoe geef jij hier invulling aan? 


*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je