{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoe kies je een kinderfiets?

Veel ouders willen hun kind al op jonge leeftijd laten kennismaken met mountainbiken. Ouders hebben echter niet altijd de juiste richtlijnen als het gaat om het kopen van hun eerste mountainbike of het ruilen van een kindermodel voor een groter model. Hier heb ik alle informatie verzameld die je nodig hebt om de ideale fiets voor je kind te vinden!

Afbeelding blog 'Hoe kies je een kinderfiets?'

"Het belangrijkste voor een kind is om plezier te hebben. Mountainbiken moet leuk en speels zijn, niet ontmoedigend.” Dit is wat alle specialisten zeggen als er gevraagd wordt naar de relatie tussen kinderen en mountainbikes. Het is niet gemakkelijk om een kind ter wereld te brengen, vooral omdat het niet altijd geruststellend is voor ouders om de eerste meters op een fiets van hun kind te zien. Om in de beste omstandigheden te beginnen is het natuurlijk ideaal om een geschikt frame te hebben. Maar het vinden van de juiste MTB is niet altijd even gemakkelijk, of het nu een fiets is voor de eerste pogingen of een echte MTB.

Er zijn geschikte fietsen voor elke leeftijd en grootte. In die zin verwijs ik over het algemeen naar de grootte van het frame en de diameter van de wielen. Elk model heeft ook zijn eigen kenmerken: afhankelijk van de geometrie, het chassis of de uitrusting zijn ze niet voor dezelfde toepassingen ontworpen. Op deze manier zijn onze kinderfietsen veelzijdig en kunnen ouders de vooruitgang van hun kind aanpassen aan het niveau van de technologie, de discipline of het gewenste budget.

Hoe kies ik de juiste framemaat?

Als je kind een fiets uitprobeert, observeer hem of haar dan goed in de eerste paar bochten. Evalueer de lichaamshouding op de fiets, luister naar opmerkingen en sensaties... Het doel is om je kind te begeleiden en vertrouwen te geven. Begin indien mogelijk met gemakkelijk en speels terrein, zodat je kind vanaf het begin maximaal plezier kan hebben. Het kind moet niet bang zijn voor de grootte van de fiets. Als je kind zich niet op zijn gemak voelt, vertraagt dit het leerproces en vermindert het het zelfvertrouwen.

Als je een fiets voor de eerste keer test, zorg er dan voor dat je hem goed afstelt. Zadelhoogte, stuurhoogte en –breedte en bandenspanning. Voor de jongste rijders die net beginnen is het belangrijk dat je voeten de grond kunnen raken als je stopt. Op deze manier zijn ze altijd zelfverzekerd en kunnen ze op elk moment stoppen als ze dat willen.

De loopfiets: de beste manier om te beginnen

Een loopfiets is de beste manier om de basis van het fietsen te leggen. Zonder trainingswielen kan het kind het stuur bedienen en het evenwichtsgevoel trainen naarmate de snelheid van de fiets toeneemt. Met zijn brede, stugge banden is de fiets stabiel en biedt hij veel grip, zodat je kind zich veilig op elk terrein kan wagen. Zodra beide voeten een paar seconden in één keer worden opgetild, voelen ze zich comfortabel en klaar om te trappen!

Wanneer moet je van fiets wisselen?

Verschillende onderdelen op de fiets kunnen in de loop van de tijd worden veranderd of aangepast om de fiets te "vergroten". Dit zijn bijvoorbeeld de lengte van de zadelpen of de stuurpen. Er zijn echter grenzen aan de veranderingen van deze parameters (een zadelpen kan niet onbeperkt worden uitgetrokken), die het gedrag van de fiets in het terrein en de berijder beïnvloeden. Als je ziet dat de laatste lijn van de zadelpen is bereikt en je knieën tijdens het rijden heel dicht bij het stuur komen, zal de fiets te klein zijn en is het tijd voor een volgende fiets. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je