{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hoe ga je om met speelafspraken van je kind?

Zodra je kind naar de basisschool gaat, maakt hij speelafspraken met vriendjes uit zijn klas. Hoe ga jij daar goed mee om?

Afbeelding blog 'Hoe ga je om met speelafspraken van je kind?'

Wanneer je kind net naar school gaat, komt er heel veel op hem ( maar ook op jou!) af. Je kind krijgt steeds meer zijn eigen leven met nieuwe vriendjes, schoolreisjes, kinderfeestjes en speelafspraken. Vooral dat laatste vond ik in het begin echt niet meevallen. Regelmatig stond ik met een boos of huilend kind op het schoolplein. Speelafspraken, hoe ga je er eigenlijk goed mee om?

Speelafspraken? Stel duidelijke regels op

Wanneer je, net als ik, kinderen hebt, die het liefst iedere dag speelafspraken maken, is het belangrijk om hier regels over op te stellen. Dat zou bijvoorbeeld kunnen zijn:

-Niet meer dan één kindje per keer

-Maximaal 3 keer per week een speelafspraak

-Wanneer er kinderen komen spelen wordt er eerst opgeruimd voor er met ander speelgoed wordt gespeeld.

Hoe stimuleer je je kindje bij het maken van speelafspraken?

Is jouw kind nog wat verlegen of vindt hij het moeilijk om nieuwe vriendjes te maken? Help hem dan een handje. Durft hij zelf geen initiatief te nemen, loop dan naar de betreffende ouder en gooi een balletje op. Zodra een kind één of meerdere speelafspraken achter de rug heeft, volgen nieuwe speelafspraken meestal vanzelf.

Onthoud hierbij ook dat sommige kinderen liever alleen spelen en ( nog ) niet veel behoeften aan speelafspraken hebben na een drukke dag op school.

Algemene tips bij speelafspraken

Het is in het begin even wennen, maar na een poosje weet je niet meer beter. Tot die tijd kan je onderstaande tips bij speelafspraken misschien wel goed gebruiken:

-Probeer zoveel mogelijk te rouleren met het maken van speelafspraken. Voor je het weet zitten de vriendjes van je kind anders altijd bij jullie, terwijl hij nooit ergens anders speelt en word jij als een verkapte oppas gezien!

-Bemoei je niet te veel met het maken van speelafspraken. Laat de kinderen onderling afspreken wat ze het liefst willen gaan doen en laat ze vooral hun eigen vriendjes kiezen.

-Heeft jouw kind s`ochtends al met A afgesproken om vervolgens s'middags met kindje B naar buiten te komen? Herinner je kind aan zijn afspraak met A en zeg dat hij de volgende keer met B mag afspreken.

-Ruzie tijdens de speelafspraak? Laat kinderen het eerst samen 'uitvechten'. Wanneer ze er onderling niet uitkomen kan je ze altijd nog 'helpen' Bij vriendschap tussen jonge kinderen is ruzie immers nog heel normaal!

Wat is jouw ervaring met speelafspraken? Heb jij nog tips voor andere moeders? Reageer ook!

-

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je