Snap
  • Kind

Hoe bereid ik mij en mijn kind voor op de basisschool!?

2 weken geleden ging ik op zoek naar de datum om mijn dochtertje in te schrijven op de basisschool. Het bleek 18-01-2016 te zijn.

Dat wil zeggen dat ik morgen aan het einde van de middag naar de basisschool mag om mijn kleine meisje in te schrijven. Ze wordt begin juli 4, maar omdat ze dan maar een paar weekjes school heeft, zal ze pas na de zomervakantie beginnen. Voor mijn idee is het een hele nieuwe deur die open gaat en ik vind het dan ook behoorlijk spannend!

Met het kinderdagverblijf waar ze nu zit, heb ik eigenlijk nooit zo een moeite gehad. Ik ben er nooit huilend weggegaan, omdat ik het een grote/zware stap vond. Ik ken die mensen al heel lang, al voordat ik kinderen kreeg, misschien heeft dat er iets mee te maken. Of omdat ze nu naar een school gaat, waar de leeftijden heel wat meer verschillen tegenover de 0 t/m 4 jaar. Ze zit daarnaast ook heel erg op haar plek, ze heeft echt haar vriendinnetjes en dat zal lastig worden als ze naar een andere school gaat.

Wat voor mij weer wel vertrouwd is, deze school is de school waar ik als 4-jarige ook begonnen ben en daar mijn hele basisschool carrière gezeten heb. Als is er een nieuwe school gebouwd, dus het is wel heel wat opgeknapt. Ik vind alleen dat ze zo ontzettend groot wordt, omdat de stap ook gewoon heel groot is. Ik ben zelf enorm benieuwd wat zij er van gaat vinden en ik vind het zelf ook spannend wat ik er van ga vinden. We zitten nu al jaren in dit ritme en ineens veranderd er heel wat in dat ritme. 

Ik hoor ook verhalen van vrienden met kindjes die al ouder zijn en al naar de 'grote' school gaan. Ze vertellen dat hun kinderen sindsdien een grotere mond hebben, vieze woorden kennen en meer dingen zien en oppakken. Ik ben heel erg benieuwd, want mijn meisje is nu eigenlijk een heel lief meisje. Ze is niet altijd braaf, maar ze is wel een makkelijk kind. Dat zie ik vooral nu ik een 2e heb, die wat meer aandacht opeist!

Maarja, morgen gaat toch echt dichterbij komen! Hoe hebben jullie je voorbereid op de basisschool? 

8 jaar geleden

Dat is fijn zeg dat je haar nu pas hoeft in te schrijven. Bij ons moet je het rond de eerste verjaardag al hebben gedaan anders ben je gewoon te laat. Hij staat nu ingeschreven bij twee scholen en ik twijfel wat ik ga doen. Met mij mee of zijn eigen school. En het is altijd afwachten wat de kinderen gaan doen. Sommige blijven lief en andere worden heel baldadig. Heel veel plezier met deze nieuwe fase!

8 jaar geleden

Ik denk inderdaad ook wel dat ze er klaar voor is, hier was het alleen een briefje inleveren en dat was het. Ik zag de deur van een klasje open staan, dus ben even met haar daar naar toe gelopen en heb de speelplaats even laten zien. Een open dag had wel een goed idee geweest inderdaad, maar ze zal moeten wachten tot ze een keertje mag gaan oefenen. Ik vind het zelf ook niet zo spannend meer, maar ze wordt ineens zo groot voor mijn idee. Als de kleinste gaat, is altijd grote zus nog die daar zit. Nu gaat ze 'alleen'. Maar goed, dat zal ook wel weer wennen worden! :)

8 jaar geleden

Dat is inderdaad wel handig! Hier is het inschrijven gebeurd, en op zich was het helemaal niet zo spectaculair. Ze zag een glijbaan op de speelplaats en nu lijkt het haar helemaal geweldig! Ik denk dat ze het even moeilijk zal vinden zonder haar vaste vriendjes en allemaal nieuwe kindjes in de klas, maar ze is behoorlijk sociaal, dus denk dat dit wel goed gaat komen. Het duurt nog wel heel lang natuurlijk, hetzelfde als bij jullie! Oké gelukkig, want die verhalen horen we van bekende langskomen en dan ben ik zo bang dat mijn lieve meisje ook met vieze woorden aankomt. Het is natuurlijk al snel dat als een kindje van hun een vies woord roept, ze antwoorden; dat gaan jullie ook krijgen zodra ze naar de basisschool gaat hoor! Achja, het wordt toch even afwachten, maar volgens mij gaat ze het super vinden! :)

8 jaar geleden

Ons dametje was er zoooo klaar voor. Die moest echt een nieuwe uitdaging hebben (kdv was voor kleine kinderen volgens haar). We zijn naar de open dag geweest en we zijn rondgeleid door kinderen uit de bovenbouw. Die deden dat erg leuk. Ze betrokken onze dochter overal bij en lieten vooral haar alles zien. Ze is een paar keer gaan oefenen en ze vond het geweldig. Ik was zelf niet zo bang en vond het niet heel erg spannend. Ook omdat kinderen van het KDV daar ook op school zaten en twee kindjes uit haar kdv klasje beide in de ander klas. Ze zou dus altijd bij iemand die ze kent in de klas komen. Ze zit nu bijna één jaar naar school en gaat nog steeds met plezier. Ik zou zeggen maak je niet te druk en maak het niet te spannend. Laat het over je heen komen. En als jij het spannend vind, zorg dat je kindje dat niet mee krijgt dan maak het automatisch spannend voor haar. Succes ;-)