{{ message.message }}
{{ button.text }}

Heupgedoe

Onze zoon was laat met rollen, tijgeren, kruipen en staan en loopt (18 maanden) nog niet los. Is er heupdysplasie?

Afbeelding blog 'Heupgedoe' Achtergrond blur afbeelding

Mijn jongste schoonzusje heeft als meisje met 9 maanden een spreidbroekje gehad. M’n schoonmoeder vond dat ze wat slingerde met 1 beentje toen ze met 9 maanden ging lopen. Het CB wuifde het destijds weg: hoort bij het net leren lopen. Maar zij dacht, ammehoela, dit is m’n 4e, dit klopt niet. Huisarts verwees door. En hoewel de orthopeed aan het begin van het consult de coassistent uitlegde dat dit weer zo’n overbezorgde moeder was, heeft hij na het zien van de foto onmiddellijk zijn excuses daar voor aangeboden.

Onze kinderen moesten dus met 3 maanden een heupecho. Zo gezegd, zo gedaan. Bij beide niets aan de hand.

Dochter ging staan met 9 maanden, langslopen en achter de loopkar met 10,5 en liep los met 13 maanden. Ze tijgerde vanaf 4,5e maand tot ze kon staan, want toen ging ze ook ‘gewoon’ kruipen.

Zoon ging met 5 maanden omrollen, met 8 maanden tijgeren, met 1 jaar optrekken en gewoon kruipen, en loopt nu 2 maanden langs. Hij kruipt niet meer op handen en knieen maar alleen nog op z’n knieen.

Als hij loopt, aan het handje of achter de loopkar, dan buigt ‘ie z’n rechterbeentje nauwelijks, die slingert ‘ie iets meer buitenom.

Na een logeerpartij bij opa dokter (kinderarts), gaf m’n vader aan dat hij vond dat zoonlief liep alsof hij heupdysplasie heeft. Ik gaf aan dat ie met 3 maanden een echo gehad had die goed was. Volgens m’n vader zitten die er in 2% van de gevallen er naast. Hij is er pas gerust op als er een foto is.

Dus 20 juni consult hierover bij de huisarts. Op deze leeftijd doen ze niet meer aan spreidbroekjes en een operatie doen ze alleen als het heel ernstig is. Die verwachting heb ik niet aangezien de echo goed was. Wellicht dat we als het niet helemaal ok is iets van fysiotherapie moeten ofzo. 

Zal jullie op de hoogte houden van de uitkomst van het consult!

Zijn er moeders met ervaring met een laatontdekte (na het eerste jaar) heupdysplasie? En wat was bij jullie vervolgens het traject?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je