{{ message.message }}
{{ button.text }}

Heupafwijking vervolg

Na de zorgen van opa, gesprek bij de huisarts en een röntgenfoto volgde verwijzing naar de kinderorthopeed. Vandaag was die afspraak.

Afbeelding blog 'Heupafwijking vervolg' Achtergrond blur afbeelding


EDIT: voor degenen die alleen deze blog lezen en denken dat ik alleen vanwege laat lopen bij de orthopeed zit, adviseer ik ook even de andere blogs te lezen. En voor degenen die de vergelijking trekken met hun hypermobiele kind: lees ook even het vervolgblog met de conclusies van de kinderfysiotherapeut

Onze zoon is inmiddels bijna 21 maanden. Loslopen en los staan doet hij nog niet. Aan het handje lopen of achter z’n loopkar vindt ie machtig mooi. Het gaat alleen erg houterig. In maart, toen hij 16 maanden was, begon hij met wat stapjes zetten achter de kar. 5 maanden later is het tempo en enthousiasme verhoogd, maar echt soepel gaat het niet bepaald.

Bij de orthopeed liet ik hem eerst zelf een stukje aan de hand lopen naar de spreekkamer: kon de orthopeed dat alvast zien. Hij informeerde vervolgend naar zwangerschap en bevalling (geen bijzonderheden). We bespraken hoe we bij hem terecht gekomen waren. Deed een kort lichamelijk onderzoek. En kwam tot de conclusie dat z’n heupafwijking minimaal is. Met 3 maanden was de hoek van z’n heupjes goed en nu loopt dat achter. (De hoek moet langzaam kleiner worden. Op zijn huidige leeftijd zou dat 22 of kleiner moeten zijn, maar hij zit op 26/27 graden. Als volwassene hebben we als het goed is 0.

De grove motoriek in het algemeen vond hij wel wat zorgelijk. Hij wil daarom dat we een assesment laten doen door een kinderfysiotherapeut om een totaalplaatje te kunnen krijgen van z’n motorische ontowkkeling, om te kijken of het ergens bij ‘past’ of dat de fysio denkt dat t met extra oefening recht te trekken valt.

Op zich allemaal ok nieuws. Maar ik ben een btje een doemdenker. Op ons kinderdagverblijf zat een jongetje die motorisch ook niet meekwam. Hij viel vaak, wat slappe handjes. Hij bleek Duchenne te hebben. En er zijn natuurlijk meer van dat soort ernstige ziekten/aandoeningen die gepaard gaan met motorische achterstanden/afwijkingen. Ik heb zelf het idee dat zijn fijne motoriek en grove motoriek van het bovenlichaam prima zijn. Hij kan goed op knopjes drukken, kleine dingen pakken en bewegen (kralen op zo’n kronkelding, rozijntjes in een doosje stoppen, bouwen met LEGO, Kapla, blokken, zelf uit een open beker drinken, bladzijden van een boek omslaan). 

We hebben een kinderfysiopraktijk gebeld en ze komen komende maandagochtend al bij ons thuis. Ik ben heel benieuwd wat daar uit gaat komen!

Mensen met vergelijkbare ervaringen? Ik hoor het graag!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je