Snap
  • Kind
  • Heupafwijking
  • Kinderfysiotherapeut
  • Kinderorthopeed

Heupafwijking vervolg

Na de zorgen van opa, gesprek bij de huisarts en een röntgenfoto volgde verwijzing naar de kinderorthopeed. Vandaag was die afspraak.

EDIT: voor degenen die alleen deze blog lezen en denken dat ik alleen vanwege laat lopen bij de orthopeed zit, adviseer ik ook even de andere blogs te lezen. En voor degenen die de vergelijking trekken met hun hypermobiele kind: lees ook even het vervolgblog met de conclusies van de kinderfysiotherapeut

Onze zoon is inmiddels bijna 21 maanden. Loslopen en los staan doet hij nog niet. Aan het handje lopen of achter z’n loopkar vindt ie machtig mooi. Het gaat alleen erg houterig. In maart, toen hij 16 maanden was, begon hij met wat stapjes zetten achter de kar. 5 maanden later is het tempo en enthousiasme verhoogd, maar echt soepel gaat het niet bepaald.

Bij de orthopeed liet ik hem eerst zelf een stukje aan de hand lopen naar de spreekkamer: kon de orthopeed dat alvast zien. Hij informeerde vervolgend naar zwangerschap en bevalling (geen bijzonderheden). We bespraken hoe we bij hem terecht gekomen waren. Deed een kort lichamelijk onderzoek. En kwam tot de conclusie dat z’n heupafwijking minimaal is. Met 3 maanden was de hoek van z’n heupjes goed en nu loopt dat achter. (De hoek moet langzaam kleiner worden. Op zijn huidige leeftijd zou dat 22 of kleiner moeten zijn, maar hij zit op 26/27 graden. Als volwassene hebben we als het goed is 0.

De grove motoriek in het algemeen vond hij wel wat zorgelijk. Hij wil daarom dat we een assesment laten doen door een kinderfysiotherapeut om een totaalplaatje te kunnen krijgen van z’n motorische ontowkkeling, om te kijken of het ergens bij ‘past’ of dat de fysio denkt dat t met extra oefening recht te trekken valt.

Op zich allemaal ok nieuws. Maar ik ben een btje een doemdenker. Op ons kinderdagverblijf zat een jongetje die motorisch ook niet meekwam. Hij viel vaak, wat slappe handjes. Hij bleek Duchenne te hebben. En er zijn natuurlijk meer van dat soort ernstige ziekten/aandoeningen die gepaard gaan met motorische achterstanden/afwijkingen. Ik heb zelf het idee dat zijn fijne motoriek en grove motoriek van het bovenlichaam prima zijn. Hij kan goed op knopjes drukken, kleine dingen pakken en bewegen (kralen op zo’n kronkelding, rozijntjes in een doosje stoppen, bouwen met LEGO, Kapla, blokken, zelf uit een open beker drinken, bladzijden van een boek omslaan). 

We hebben een kinderfysiopraktijk gebeld en ze komen komende maandagochtend al bij ons thuis. Ik ben heel benieuwd wat daar uit gaat komen!

Mensen met vergelijkbare ervaringen? Ik hoor het graag!

4 jaar geleden

Mijn dochter is 19 maanden en staat en loopt ook nog niet. Een paar dagen na haar eerste verjaardag kon ze pas zelfstandig zitten (als je haar neerzette) en sinds een paar weken kan ze pas zelf van lig naar zit en andersom. Tot aan haar heupen gaat het verder helemaal prima trouwens en lijkt er niet veel aan de hand. Sinds december loop ik elke week bij de fysio met haar. Eerst was de fysio inderdaad bang dat er iets was -maar geen ernstige spierziekte, want dan zou het bovenlichaam ook niet naar behoren werken-. Nu komen we steeds meer tot de ontdekking dat ze ook gewoon heel eigenwijs is. Wat mijn dochter niet wil, dat doet ze niet. Dan blokkeert ze haar lichaam ook-al dan niet bewust-. Maar alle dingen waar ze (heel) laat mee was, kon ze heel snel heel goed. Gelukkig wordt en nu langzaam wat minder, maar tot voor kort krijste ze alles bij elkaar als je haar tegen iets aan wilde laten staan. Misschien dat ze ook wel iets met haar heupen heeft, geen idee. Binnenkort moet ik weer naar de kinderarts en die zal er ongetwijfeld wel iets van vinden. Vooruitgang is belangrijker dan achterstand, en verder maak ik me geen zorgen maar stop ik mijn tijd in het stimuleren van haar ontwikkeling. Niet altijd makkelijk, maar effectiever dan piekeren over waarom ze dingen niet doet.

4 jaar geleden

Zojuist het vervolg geplaatst van het bezoekje van de fysio. Op zich is later lopen dan 18 maanden niet zo erg, maar zijn looptechniek bleef echt verschrikkelijk houterig. En dat lopen aan handje en achter de kar, daar is hij met 16 maanden al mee begonnen en na 5 maanden nog niet los. (Onze dochter stond met 9 maanden voor het eerst en liep los met 13, dus een enorm verschil). Hij blijkt zn heupen, knieen en enkels op slot te zetten. Probeer zelf dan maar eens zo te lopen. Als je zoiets herkent van je dochter, kun je altijd eens contact opnemen met een kinderfysio,

4 jaar geleden

Ik ben erg nieuwsgierig. Mijn dochter is bijna 19 maanden en loopt ook niet los. Ook aan de hand en achter het karretje maar daar blijft het bij. Inmiddels al wat bekend via de fysiotherapeut? Heel veel succes!