Snap
  • Kind
  • kind
  • familie
  • Scheiden

Het verwerken van een scheiding op jonge leeftijd

Scheiden… Helaas komt het best vaak voor. Hoe pak je dit aan als je een kindje hebt? Wat zijn de do’s and dont’s van het vertellen over de scheiding? In deze blog proberen we jou een aantal tips te geven om dit moeilijke moment iets makkelijk te maken…

Elk kind beleefd een scheiding anders. Dit heeft te maken met verschillende factoren namelijk: leeftijd, geslacht, karakter, plaats in het gezin en persoonlijkheid. Wanneer de ouders van een kind scheiden, kan het zijn dat hij of zij extra begeleiding nodig heeft, dit kan extern zijn, maar ook intern. Probeer je kind zo goed mogelijk aan te voelen en hier de juiste begeleiding voor te vinden.

Het effect op het kind

Scheiden heeft niet alleen effect op de ouders, maar ook op de kinderen. Vaak hebben de kinderen een gevoel van verlies als het om scheiden gaat. Er verandert namelijk veel in het gezinsleven van de kinderen. Veel kan gaan veranderen zoals: een ander huis, of een andere school. Voor kinderen is het ook erg wennen dat ze niet constant beide ouders zien. Probeer de scheiding zo goed mogelijk te laten verlopen en je kinderen op nummer 1 te zetten. Hieronder een aantal tips om het net iets makkelijker te maken.

Tips

Luister naar je kind

Het belangrijkste is het communiceren met je kind. Probeer in een rustige en veilige setting te vertellen dat jullie als ouders uit elkaar gaan. Laat het allemaal ook rustig bezinken. Waarschijnlijk heeft je kind een aantal vragen, probeer deze te beantwoorden. Het komt vaak voor dat je kind boos of verdrietig wordt, dit mag! Kinderen hun emoties zijn heftiger dan die van volwassenen, laat ze deze emoties ook voelen.

Zorg voor een soepel proces

Niemand wil een vechtscheiding, maar toch komt dit in veel gevallen wel voor. Zorg ervoor dat het kind hier zo weinig mogelijk van meekrijgt. De situatie is al lastig genoeg voor het kind, probeer dit niet nog moeilijker te maken. Probeer, wanneer jullie als gezin bij elkaar komen, zo rustig en zo vriendelijk mogelijk met elkaar om te gaan. Probeer hier als gezin samen uit te komen!

Maak duidelijke afspraken

Voor kinderen is duidelijkheid en structuur heel belangrijk. Probeer zo duidelijk mogelijk afspraken te maken over bijvoorbeeld de woning, vakanties, school, enzovoort. Het is fijn als het kind weet wanneer hij/zij bij welke ouder woont, bijvoorbeeld doordeweeks bij de ene ouder en in het weekend bij de andere ouder. Door dit soort afspraken toe te passen, komt er een routine in de veranderingen wat een goede invloed heeft op het kind.

Stel je kind gerust

Probeer in deze moeilijke tijd er zoveel mogelijk voor je kind te zijn. Ga dat gesprek aan en laat je kind(eren) vragen stellen over de scheiding. Alles is nieuw. Stel je kind ook gerust dat het niet zijn/haar schuld is. Het komt vaak voor dat de kinderen van gescheiden ouders denken dat het aan hun ligt, maar niets is minder waar! Praat hierover en stel je kind gerust. Zo krijg jij als ouder meer inzicht of jouw kind hulp nodig heeft van buitenaf om dit proces te verwerken.

Samenwerking tussen de ouders

Hoe lastig dit ook kan zijn, probeer samen te werken als ouders zijnde. Maak die duidelijke afspraken samen en kom tot een compromis. Ga samen aan de tafel zitten en maak een plan over hoe jullie deze tijd door komen, probeer het allemaal zo goed mogelijk voor te bereiden en te regelen, anders kan dit ten kosten gaan van jouw kind.

Verwerken

Al met al heeft een scheiding tijd nodig. Niet alleen voor de ouders, maar ook voor het kind. Geef je kind de ruimte om dit te verwerken en bied hulp waar het kan. Besef dat ieder kind het op zijn eigen manier verwerkt en dat het ook aan de leeftijd ligt in hoe verre ze het zullen begrijpen en verwerken. Probeer bij kinderen van verschillende leeftijden goed in te schatten hoe je het moet aanpakken. Bij kleinere kindjes zal vooral het ritme en regelmaat belangrijk zijn en bij grote kinderen vooral de openheid en het praten.