{{ message.message }}
{{ button.text }}

Het traject...

Afbeelding blog 'Het traject...' Achtergrond blur afbeelding

Mama, ik heb adhd ben ik nu anders?

‘De dag dat het hoge woord eruit was reden we samen naar huis. Vaste prik na elke afspraak aten we een broodje en kletsten we nog even na voor zo ver dat kon. De drukte die je normaal had werd vervangen door stilte. Ik stelde vragen maar de antwoorden waren kort. Van binnen was het druk je gedachten maakte overuren’ ….

ADHD wat was dat eigenlijk? Alleen maar heel druk? Tja das ieder kind weleens, of niet goed kunnen concentreren? Wie kijkt er niet uit het raam als andere kinderen buitenspelen terwijl je zelf saai moet leren.

‘Iedereen heeft wel adhd'

Oh Ok! Hey en als je thuiskomt wordt jouw kind dan bijv. ook elke keer heel boos op zichzelf tot schreeuwend, huilend aan toe of is het bijv. ook zo onzeker dat ze denkt dat ze echt helemaal niks goed kan en eigenlijk denkt waar doe ik het allemaal voor?

Of dat ze niet in slaap kan komen omdat beer, snoezige wortel, troetelbeer en Unicorn ook nog goed gezet moeten worden, structureel er een vouw in het laken zit die storend werkt of het kussen 'anders' is opgeklopt dan normaal waardoor het hoofdje wat eigenlijk rust nodig heeft niet neergelegd kan worden want dit klopt niet?

'Er wordt maar makkelijk gezegd dat je adhd hebt diagnoses strooien ze in het rond alsof t niks is '

Feit is dat wanneer er een diagnose vastgesteld wordt het niet is omdat je kind druk is nee het is wanneer er symptomen zijn en deze storend zijn voor het functioneren zowel thuis op school en op sociaal vlak wanneer er gedacht wordt aan adhd.

Daarna ga je nog eens flink door de molen als ouders want ‘zit thuis alles wel goed?’ Om dan ook nog eens op school gesprekken te hebben, meestal ook gevolgd door observatie dan vervolgens nog een test hier en daar en dan?

Dan pas wordt er gesproken over diagnose dit is ‘het traject’. Ook wel het traject waar veel mensen niet bij stil staan, bij ons duurde dit meer dan een jaar bij anderen misschien wel langer

Dat je elke keer weer de spreekkamer uitloopt na een gesprek brengt je dichterbij de waarheid elke afspraak is een stap dichterbij ontknoping maar de weg is lang…. Heel lang.

Ondertussen gaan de dagen door en de dagen voor wachtende ouders ook.

Als ouders weet je vaak al dat er iets is, dit voel je……veelal wordt er pas diagnose gesteld op de leeftijd van ongeveer 8 jaar.

Moet je je voorstellen dat als je dus al vanaf jongs af aan het idee hebt dat er iets is waardoor je kind niet happy is dit een lange tijd is.

Hiertussen zit een tijd waarin je je als ouder machteloos voelt wat kan jij doen?

En dan is het moment dus daar het moment dat je verder kan, het moment dat de tools, tips en tricks je aangeboden worden en dat je hiermee aan de slag kunt!

Dat je altijd je best doet om ervoor te zorgen dat je kind blij en gelukkig is en dat elk kind lekker actief is of uit vreugde en blijdschap wel eens gilt en natuurlijk niet altijd van half 9 tot 1500 naar een schoolbord staat dat hebben de kinderen vaak allemaal wel gemeen.

Maar dat kinderen met adhd het net een beetje meer druk hebben waardoor het ontzettend in de weg staat in het functioneren mag niet weggezet worden als modewoord…

En ja mijn dochter speelt elke dag buiten en sport 3 keer in de week…. Die energie raakt zij dus best wel kwijt …

De tijd is gekomen dat we niet als ouders worden neergezet als creatieve ‘stempelaars’ of fantasierijke ‘stickerplakkers’ maar als ouders die net als elk andere ouder het beste wilt voor zijn of haar kind…

Dat hebben wij als ouders allemaal met elkaar gemeen …….

Liefs Ier.


Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je