Snap
  • Kind
  • kind
  • mooi
  • uiterlijk
  • Prinsessensyndroom

Het Prinsessyndroom

Disneyverhalen over mooie prinsessen doen meisjes geloven ze dat het uiterlijk het belangrijkste is en hierdoor vinden ze materiële dingen belangrijk, dat beweert een nieuw boek.

Heel wat meisjes kampen met het prinsessyndroom, beweert de auteur Jennifer L Hardstein van het boek 'Princess Recovery: A How-To Guide to Raising Strong, Empowered Girls Who Can Create Their Own Happily Ever Afters'. Hierin schrijft ze dat sprookjesverhalen over prinsessen een gevaarlijke boodschap uitzenden. Sprookjes als 'De schone slaapster' en 'Assepoester' promoten het idee dat als een meisje mooi genoeg is, chique gekleed is en schoenen draagt, ze liefde zal vinden en populair zal zijn. Ze noemt dit het 'Prinses Syndroom'. Kinderen vanaf twee jaar zouden dit onrealistische ideaalbeeld overnemen, wat hun latere zelfbeeld kan treffen.

Uiterlijkheden

Dit soort boodschappen hebben een grote impact op het zelfvertrouwen van een meisje, dit maakt het moeilijk voor kinderen om te leren begrijpen dat intelligentie en passie meer belangrijke waarden zijn. "De meisjes krijgen overal de boodschap dat wat ze waard zijn vooral gebaseerd is op hoe ze er uit zien en de dingen die ze hebben, dat is erg oppervlakkig", aldus Hardstein.

Discussie

Haar boek leert ouders hoe hun kinderen te laten genieten van dit soort films en tieners toe te staan naar de Kardashians te kijken, maar ook hen aan te moedigen te discussiëren welke boodschap de media hierover zenden. Ze moeten kinderen al op jonge leeftijd leren zich hierbij vragen te stellen. Veel ouders beseffen niet dat hun kroost de boodschap hierachter niet zelf kan ontcijferen. Ook over realityseries heeft ze een duidelijke mening: "Kim Kardashian is een mooi voorbeeld van hoe het niet moet. Ook make-up, beha's en sexy slipjes voor kleine kinderen verergert dit."

Wat vinden jullie, heeft deze psychologe gelijk of overdrijft ze en beseffen kinderen maar goed genoeg dat deze prinsessenverhalen sprookjes en geen werkelijkheid zijn?