Snap
  • Kind

Het is tijd om te gaan slapen

Iedereen heeft slaap nodig. Kinderen nog meer dan volwassenen. Slaap hebben we nodig zodat onze hersenen optimaal kunnen functioneren.

Om 19:00 uur beginnen wij met Nino's slaapritueel. Tandenpoetsen, luier verwisselen, pyjama aan, verhaaltje voorlezen en tussen 19:15 en 19:30 ligt Nino meestal te slapen. Dit kan in het weekend soms iets later worden, uiterlijk 20:00 uur omdat we dan eten bij mijn schoonouders maar dan kunnen we ook iets meer uitslapen de volgende dag.

Nino word door de weeks meestal rond 06:30 uur weer wakker en heeft dan dus 11 uur slaap gehad. Onderzoek geeft aan dat dreumesen 12-14 uur slaap nodig hebben. Dit is inclusief dutjes. Nino doet meestal nog een dutje van 2 uur. En komt dan dus op 13 uur slaap op een dag.

Soms heeft hij een dagje dat hij extra moe is (zoals vandaag) en heeft hij nog een tweede dutje nodig of gaat al om 18:30 uur naar bed.  Die 13 uur slaap heeft Nino dus echt nodig anders is hij niet te genieten.

Ik heb op televisie eens een onderzoek gezien (helaas weet ik niet meer waar ik deze terug kan vinden) waarin ze kinderen op de basisschool testen. Eerst testen ze de kinderen in gewone normale omstandigheden. Ze keken hoe goed ze cognitief presteerden. Daarna mocht de testgroep gedurende een week een half uur langer op blijven. Ook daarna testen ze de cognitieve vaardigheden. Deze bleken bij alle testpersonen enorm achter uit gegaan te zijn. De concentratievermogen was lager, de test was slechter gedaan en kinderen zagen er ook fysiek slechter uit. Daarna moesten alle testpersonen juist een half uur eerder naar bed dan ze gewend waren. Dit is dus een uur verschil met het late opblijven. Nu bleek dat alle kinderen meer energie hadden, een betere concentratie en ook de toetsen die ze deden waren veel beter afgenomen.

Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk slaap is en zelf kleine beetjes al een groot verschil kunnen maken. Een theorie van mij is dan ook dat veel problemen van kinderen zoals concentratieproblemen, een kort lontje hebben, druk zijn, jengelen, fysieke klachten zoals hoofdpijn of buikpijn best wel eens te maken kunnen hebben dat tegenwoordig veel kinderen te laat naar bed gaan. In het tijdschrift J/M stond hier ook een artikel over.

Als ik om mij heen naar mijn vriendinnen en kennissen met kinderen kijk zie ik al dat ik Nino duidelijk veel vroeger op bed leg dan velen. En dit verbaasd mij want het zijn allemaal stuk voor stuk slimme vrouwen die al het goede voor hun kind over hebben, die letten op welk eten ze geven, wat ze de kinderen aanleren en in welke omgevingen ze hun kind laten opgroeien. Ik denk dan ook dat slaap een beetje een onder geschoven kindje is. Dat veel mensen eigenlijk niet weten hoe veel impact slaap heeft op het welzijn van je kind.

Als ik het met vriendinnen over de bed tijden van onze kinderen heb hoor ik vaak dezelfde reden voorbij komen waarom hun kind later op bed gelegd wordt. Ze geven aan dat hun kind anders al veel te vroeg wakker wordt. Dit kan natuurlijk, ook Nino heeft een tijd gehad waar hij om 05:00 uur wakker werd. Hierdoor ben ik hem echter niet later op bed gaan leggen. Anders cultiveer je dit. Ik denk dat het dan even zwaar is als ouder zijnde omdat dit natuurlijk belachelijk vroeg is maar dat je hierdoor heen moet. Ondertussen wordt Nino niet meer om 05:00 uur wakker maar netjes om 06:30 of vaak zelfs later als wij ook stil blijven. En dat is het stomme van je kind standaard laat op bed leggen, je merkt niet dat je kind ondertussen wel door zou slapen tot een christelijke tijd omdat je het niet meer probeert. Een andere reden die ik wel eens hoor is dat het kind niet in slaap valt als het vroeger op bed gelegd wordt. Ook dit is denk ik gewenning. Er wordt niet voor niks aangegeven al hele jonge baby'tjes te leren zelf in slaap te vallen door ze in bed te leggen bij de eerste tekenen van moeheid en niet altijd door de ouders in slaap gewiegd/gesust te laten worden. Zo leren kinderen als ze op bed gelegd worden dat het tijd is om te slapen en hoef je niet te wachten tot ze helemaal op zijn om ze te kunnen neerleggen.

Nu weet ik wel dat ik makkelijk praten heb met een kindje dat slapen over het algemeen fijn vind en nooit grote slaapproblemen heeft gehad. Uiteindelijk vind ik dat iedereen het zelf moet bepalen en zullen er echt ook uitzonderingsgevallen zijn van kinderen die gewoon echt minder slaap nodig hebben of echt moeilijkheden hebben. Maar met alle verschillende onderzoeken die er zijn geweest over hoe belangrijk slaap is snap ik niet dat dit niet een groter onderwerp is op bijvoorbeeld het consultatiebureau of de kinderdagverblijven.

8 jaar geleden

ja inderdaad. Momenteel past het nog wel in ons ritme, maar ik werk ook nog niet. Wie weet komt er straks ook wel al verandering in als ik wel een baan heb gevonden. Dan moet hij er ook zowiezo eerder uit :)

8 jaar geleden

Het lijkt me dan zeker goed om op tijd voor het naar school gaan te beginnen met om zetten want als ze naar school gaan komen er al zoveel nieuwe indrukken op ze af. En inderdaad dan moet je kindje wel vroeg op en heeft het echt alle energie nodig om zo een schooldag goed door te komen. Verder is het natuurlijk prima als jullie er een ander ritme op aanhouden als je kind maar de slaap binnen krijgt die hij nodig heeft, toch?

8 jaar geleden

Maar als ze van 19:00 tot 09:00 uur slaapt krijgt ze wel 14 uur slaap op een dag dus dan plakt ze het gewoon aan elkaar i.p.v. met een dutje. Voor jullie wel lastig natuurlijk maar ze krijgt wel genoeg slaap binnen. :)

8 jaar geleden

Graag gedaan, het kan wel zo zijn dat het enige tijd kost om het ritme van je kindje om te zetten. :) Dus niet meteen na 1 dag opgeven. Succes!