{{ message.message }}
{{ button.text }}

Het is alweer bijna juli: hoog tijd voor de zwarte pieten discussie

Afbeelding blog 'Het is alweer bijna juli: hoog tijd voor de zwarte pieten discussie'

De Sint heeft ons land alweer een tijdje verlaten en ongetwijfeld onwijs veel kinderen blij gemaakt met de mooiste cadeautjes. Helaas stond deze, naar mijn mening, gezellige tijd ook in het teken van minder leuke gebeurtenissen. Demonstranten werden aangevallen, kinderen aan het huilen gemaakt en de kampen stonden feller tegenover elkaar dan ooit. Het is logisch maar zo ontzettend zonde dat deze leuke periode overschaduwd wordt door een vleug van negativiteit, van beide kanten. Dus laten we zorgen dat we het oplossen terwijl de chocoladeletters en pepernoten nog niet in de schappen liggen. Voor onszelf maar toch vooral ook voor de kinderen.

Voor mij is het Sinterklaasfeest altijd een magisch iets geweest. De spanning of hij wel aan zou kunnen komen dit jaar, het geluid dat je dacht te horen als de pieten op pakjesavond de cadeautjes kwamen brengen en de blijdschap als je schoen deze keer toch ook gevuld was. Een kind denkt niet aan racisme, zijn niet bekend met de nare geschiedenis en walgelijke gebeurtenissen die voor onze tijd hebben plaatsgevonden.

Toch gaat het de vandaag de dag wel over racisme. Nog steeds niet voor de kinderen maar het zijn de volwassenen die de magie laten verdwijnen. Die elkaar (letterlijk) in de haren vliegen en zich van hun slechtste kant laten zien. Van beide partijen snap ik de argumenten, voor allebei de opties valt iets te zeggen maar de manier waarop deze discussie nu al jaren bezig is vind ik te gênant voor woorden.

Demonstraties bij een intocht tussen de kinderen, vreselijke berichten van pro-zwarte piet aanhangers. Het is echt niet om over naar huis te schrijven. De pro’s vinden dat de anti’s het feest verpesten maar eerlijk: we maken er allemaal een potje van.

Als je 100% voor zwarte piet bent en geen verandering wilt, stel je je dan even voor hoe jij het zou vinden als je iets niet leuk vindt, je zelfs in je persoon geraakt voelt en iemand weigert om hier ook maar een klein beetje iets aan te doen. Ik dacht dat Nederland bekend stond om zijn diversiteit, verdraagzaamheid en aanpassingsvermogen.

Maar ook als je zo tegen zwarte piet bent dat je wilt dat het hele feest wordt afgeschaft. Kijk naar die kinderen die smachtend staan te wachten tot die oude man op zijn witte paard de boot af stapt. Die avond na avond nerveus naar het sinterklaasjournaal zitten te kijken om te zien wat er in het grote pieten huis nu weer allemaal mis gaat. Zou je dat ze echt willen afnemen? Ook als de bezwaren er niet meer zijn?

Zoals ik al zei, Nederland staat bekend om zijn diversiteit. Laten we het feestje dan ook iets diverser maken. Deze traditie is al zo ontzettend oud. Vroeger waren er lang niet zoveel verschillende culturen in Nederland als nu. Dus laten we zwarte piet houden maar ook een witte piet, een Chinese piet, een Turkse piet, noem maar op.

Dan wordt elke cultuur gerepresenteerd en kunnen we er een feest van saamhorigheid van maken. Culturen die met elkaar samenwerken om de kinderen van pakjes te voorzien en blij te maken. Een getinte piet die bevriend is met een witte piet, om zo onze kinderen van jongs af aan al aan te leren dat de wereld zoveel mooier is als je dingen samen doet in plaats van dat je recht tegenover elkaar staat.

Als we allemaal wat water bij de wijn doen kunnen we weer naast elkaar komen te staan en met zijn allen een feestje vieren.

Liefs,

Mirthe

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je