Snap
  • Kind
  • sinterklaas
  • #sinterklaas
  • kinderfeest
  • zwartepiet
  • Zwarte
  • #sintenzijnpieten
  • #kinderfeest
  • #goedheiligman
  • #pietendiscussie
  • #multiculturelesamenleving
  • #pieten
  • #briefaan
  • #bedankje

Het is alweer bijna juli: hoog tijd voor de zwarte pieten discussie

De Sint heeft ons land alweer een tijdje verlaten en ongetwijfeld onwijs veel kinderen blij gemaakt met de mooiste cadeautjes. Helaas stond deze, naar mijn mening, gezellige tijd ook in het teken van minder leuke gebeurtenissen. Demonstranten werden aangevallen, kinderen aan het huilen gemaakt en de kampen stonden feller tegenover elkaar dan ooit. Het is logisch maar zo ontzettend zonde dat deze leuke periode overschaduwd wordt door een vleug van negativiteit, van beide kanten. Dus laten we zorgen dat we het oplossen terwijl de chocoladeletters en pepernoten nog niet in de schappen liggen. Voor onszelf maar toch vooral ook voor de kinderen.

Voor mij is het Sinterklaasfeest altijd een magisch iets geweest. De spanning of hij wel aan zou kunnen komen dit jaar, het geluid dat je dacht te horen als de pieten op pakjesavond de cadeautjes kwamen brengen en de blijdschap als je schoen deze keer toch ook gevuld was. Een kind denkt niet aan racisme, zijn niet bekend met de nare geschiedenis en walgelijke gebeurtenissen die voor onze tijd hebben plaatsgevonden.

Toch gaat het de vandaag de dag wel over racisme. Nog steeds niet voor de kinderen maar het zijn de volwassenen die de magie laten verdwijnen. Die elkaar (letterlijk) in de haren vliegen en zich van hun slechtste kant laten zien. Van beide partijen snap ik de argumenten, voor allebei de opties valt iets te zeggen maar de manier waarop deze discussie nu al jaren bezig is vind ik te gênant voor woorden.

Demonstraties bij een intocht tussen de kinderen, vreselijke berichten van pro-zwarte piet aanhangers. Het is echt niet om over naar huis te schrijven. De pro’s vinden dat de anti’s het feest verpesten maar eerlijk: we maken er allemaal een potje van.

Als je 100% voor zwarte piet bent en geen verandering wilt, stel je je dan even voor hoe jij het zou vinden als je iets niet leuk vindt, je zelfs in je persoon geraakt voelt en iemand weigert om hier ook maar een klein beetje iets aan te doen. Ik dacht dat Nederland bekend stond om zijn diversiteit, verdraagzaamheid en aanpassingsvermogen.

Maar ook als je zo tegen zwarte piet bent dat je wilt dat het hele feest wordt afgeschaft. Kijk naar die kinderen die smachtend staan te wachten tot die oude man op zijn witte paard de boot af stapt. Die avond na avond nerveus naar het sinterklaasjournaal zitten te kijken om te zien wat er in het grote pieten huis nu weer allemaal mis gaat. Zou je dat ze echt willen afnemen? Ook als de bezwaren er niet meer zijn?

Zoals ik al zei, Nederland staat bekend om zijn diversiteit. Laten we het feestje dan ook iets diverser maken. Deze traditie is al zo ontzettend oud. Vroeger waren er lang niet zoveel verschillende culturen in Nederland als nu. Dus laten we zwarte piet houden maar ook een witte piet, een Chinese piet, een Turkse piet, noem maar op.

Dan wordt elke cultuur gerepresenteerd en kunnen we er een feest van saamhorigheid van maken. Culturen die met elkaar samenwerken om de kinderen van pakjes te voorzien en blij te maken. Een getinte piet die bevriend is met een witte piet, om zo onze kinderen van jongs af aan al aan te leren dat de wereld zoveel mooier is als je dingen samen doet in plaats van dat je recht tegenover elkaar staat.

Als we allemaal wat water bij de wijn doen kunnen we weer naast elkaar komen te staan en met zijn allen een feestje vieren.

Liefs,

Mirthe

4 jaar geleden

@omi61 het erge aan die desbetreffende bekende Nederlanders vind ik nog dat ze zelf jarenlang voor zwarte piet hebben gespeeld. Wat ik erg vind aan de discussie is dat er wel naar anti-zwarte piet argumenten geluisterd moet worden, ook wanneer je daar geen behoefte aan hebt wordt dit je opgedrongen bij bijvoorbeeld intochten en gerelateerde festiviteiten. Onjuiste argumenten mag je niet weerleggen met bewijzen en tegenargumenten want dan wordt je gelijk voor racist uitgemaakt en de huid vol gescholden. Argumenten en redenen van pro pieten wordt niet naar geluisterd, mogen vooral niet geuit worden, want of je wordt kapot gescholden en met een beetje pech ook nog bedreigd. Net als dat er wel uitgebreid in het nieuws komt wanneer pro pieten iets doen, maar wanneer de anti groepering zich niet aan de regels, wetten of enige fatsoensnormen houdt hoor je daar niks tot nauwelijks iets over, laat staan dat daar iets tegenover staat. Zelfs bedreigingen tegen het leven in het bijzijn van velen kinderen stond enkel een geldboete. En wanneer een kind in reactie op zo'n anti aangeeft dat hij liever zwarte piet heeft omdat juist het onherkenbare en de vraag of het iemand bekends is in zijn hoofd iets magisch is terwijl hij allang niet meer geloofd uitgescholden wordt voor racist en een heleboel meer krijg ik eerder de neiging om faliekant achter die zwarte piet te blijven staan dan ook nog maar enigszins te luisteren naar de antie-zwarte piet groepen. En helaas is dat een eigen ervaring, maar oh wat zijn ze vreedzaam en doen ze alles zo enorm volgens de regels.

4 jaar geleden

Ik ben, ( en blijf) voor een zwarte piet. Het is een kinderfeestje en laten we het ook een kinderfeestje houden. De 'donkere' kindjes in de klas en die ik ken hebben er totaal geen moeite mee ze vinden zelfs de gekleurde- en roetveeg pieten Neppieten. Waarom maakt een handje vol, bekende, landgenoten er dan toch zo'n probleem van. Zelf hebben ze ook altijd genoten van het kinderfeest.

4 jaar geleden

Hier geloven ze er niet meer in. Ja ik wilde dat piet zwart bleef. Waarom. Omdat als een bekende geel gesminkt is de kinderen die wel herkennen en zwart dus niet. En zo is er over ieder feest wel wat te zeggen. Noem het cadautjes feest en doe dat zonder het hele spannende gedoe en je hebt ook geen overprikkelende kinderen meer in december. Is het leuker, nee, wat ik zo leuk vond aan het sinterklaas feest, was om mijn kinderen juist voor de gek te houden, al was 2 weken van aankomst naar pakjesavond ook wel weer goed geweest. Ik maak mij er niet druk om. En het maakt niet uit, iedereen die zijn mening geeft houd zich aan zijn/haar mening en is gepikeerd als je er anders over denkt en dat uitspreekt. Daarvoor maakt het onderwerp waar het over gaat ook niet eens uit.

4 jaar geleden

Helemaal mee eens!