{{ message.message }}
{{ button.text }}

Het grote vader ABC (deel 1)

Waarom vaders zijn zoals zij zijn

Afbeelding blog 'Het grote vader ABC (deel 1)'

'Vaders', je kan er er alles over zeggen; maar ook weer helemaal niets. - want zo erg is het nu ook weer allemaal niet gesteld met ons. Wij zijn namelijk niet langer meer die vreemde man dat op zondag het vlees komt aansnijden. Er is namelijk één hele goede reden waarom vaders zijn zoals zij zijn, wat hun ergens ook wel weer stoer- en aantrekkelijk maakt voor de moeder. Nu moeten wij als vader zijnde uiteraard nog wel eventjes erachter zien te komen hoe wij weer opnieuw aantrekkelijk worden voor onze vriendin/vrouw. - met aantrekkelijk doel ik namelijk niet op het uiterlijk maar op inzet. Dit in en om het huis maar zeker ook met betrekking tot het gezin en familieleven. Kortom: wat maakt het dat vaders soms nog weleens moeite hebben met het behalen van het ideale totaalplaatje van de moeders onder ons? - Vandaar dat ik deze column benoem tot 'Het grote vader ABC'.

______

HET HUISHOUDEN

Wat ik persoonlijk veel om mij heen krijg te horen is: 'Mijn man doet niets tot weinig in het huishouden, terwijl dit ook bij het vaderschap hoort'. Ergens kunnen wij de vader in kwestie niets kwalijk nemen. Veel vaders hadden thuis een moeder welke 24/7 aanwezig was en ook zij leerden weer van hun moeders hoe het huishouden door een vrouw gedaan moest worden. Dit was vaak hard werken voor deze dames. Dienstmeisje zijn was omstreeks 1950 zelfs het vak wat nog het meeste geld in het laatje wist te brengen. Eigenlijk hadden wij toen al moeten weten wat een bikkels vrouwen wel niet zijn met hun gedrevenheid. Dankzij feministen als Aletta Jacobs kwam er gelukkig verandering in. Helaas is de verwachting van ons, het mannelijk geslacht, weinig tot niets bijgeschaafd. Zelfs ik maak mij er weleens schuldig aan dat mijn vrouw van ons 50/50 balans flink wat meer doet in huis dan mij. Mannen zijn wat dit betreft toch een beetje de luxe werkpaarden op stal geworden. Er valt dus nog veel bij te spijkeren voor ons.

SPELEN MET DE KINDEREN

Er zijn vaders welke een kindje pas echt leuk gaan vinden zodra deze uit de luiers zijn; want dan kan je er pas echt van alles mee ondernemen. Dan zijn er ook nog de vaders (waaronder ik) welke elke fase leuk vinden. Toch krijgen vaders wat dit betreft ook weleens een standje te pakken. Wij zouden te weinig tijd aan baby's besteden. De man is en blijft uiteraard van origine een geboren jager- en avonturier. Tuurlijk kan geen vader in spé ontkennen dat wij het liefst met ons kind nu al een stedentripje zouden willen ondernemen, richting attractieparken afreizen en uiteraard samen vele culturen wensen te ontdekken. Soms is spelen dan gewoon een flinke stap terug voor de vaders onder ons; niet dat wij het niet leuk vinden; sterker nog wij vaders genieten er intens van. - echter de wereld wacht buiten op ons en de kleine!

______

Al met al zijn vaders erg geliefd binnen het gezin. Hoe druk zij ook zijn met hun carrière, hoeveel extra papadagen sommige vaders ook in the pocket hebben; kinderen zijn altijd weer blij zodra hun vader de deur van de woning binnen stapt. Want laten wij heel eerlijk wezen; al komen mannen van Mars, het huis voelt warm en compleet met een liefdevolle vader om je heen. Vaders zullen waarschijnlijk nooit aan het ideale totaalplaatje voldoen, maar met een beetje liefde en ondersteuning komen wij een heel eind.
*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je