Snap
  • Kind

Help! Mijn zoon liegt de hele tijd!

​Als mijn zoon van 7 jaar praat, komt er altijd een leugen uit. Ik ben echt radeloos. Weet echt even niet meer wat ik moet doen.

Het begon een aantal maanden geleden (gok ik november). Sven zat aan tafel samen met mij. Mijn vriend (en papa van Sven) was nog niet thuis en hij had vanmorgen tegen Sven gezegd dat hij niet met de iPad mocht spelen na het eten. Toen ik de tafel aan het afruimen was, pakte Sven de iPad. Ik vroeg aan Sven, wetende dat papa ‘nee’ had gezegd, of hij op de iPad mocht. Hij zei: “Ja, papa zei vanmorgen dat het mocht als ik mijn bord leeg had.”

Dit lijkt een onschuldig leugentje, maar hier bleef het niet bij. Als Sven van school thuiskomt, verzint hij de gekste dingen die ze hebben gedaan. Ook liegt hij altijd over dat hij geen huiswerk heeft. Sindsdien heb ik dus een afspraak met de juf: schrijf op een papiertje wat het huiswerk is en geef dit mee. Dit is 2 keer goed gegaan en nu raakt hij dit papiertje altijd ‘kwijt’.

Ook als er in het huis iets kapot is, geeft hij zijn zusje de schuld want hij ‘zal dat nooit doen.’

Ik zie en hoor gewoon geen verschil meer wanneer hij liegt of de waarheid spreekt. Zijn leugens zijn zo doordacht, dat ik het bijna eng vind worden! Qua straffen hebben wij al vaak genoeg dingen geprobeerd: geen tv, iPad, laptop. Niet meer buitenspelen. We hebben zelfs gedreigd zijn verjaardag niet te vieren (5 maart). Niks werkt. Wij zijn ten einde raad en willen graag advies! 

8 jaar geleden

Sorry ik lees je blog vol ongeloof. Ik kan een oordeel vellen op afstand en kan me voorstellen dat je radeloos bent en van alles probeert. Kinderen liegen/bedriegen/verzwijgen. Ze weten het verschil niet tussen fantasie en de waarheid. Mensen kinderen die liegen geloven in hun waarheid. Mijn zoon 3 jaar 'liegt' ook weleens. Doet ieder kind Verder jou kind is 7 en stuk ouder maar waar ligt het probleem. Jullie straffen jullie kind wat ik nu begrijp, liegt hij daarom nu niet juist nog meer? Gebruik jij weleens leugentjes om best wil naar je kind toe. Denk ook aan simpele dingen zoals papa is zo thuis maar ondertussen duurt dat een uur of in de stad krijg je een krentenbol en uiteindelijk krijgt hij niet in de stad de krentenbol maar pas thuis of helemaal niet? Mogelijk heeft jullie kind dit nu door en doet hij het zelfde? Met straffen los je niets op. Je dreigt zijn verjaardag niet vieren, sorry? Je mag je kind nooit en te nimmer pakken op dit soort dingen want puntje bij paaltje vier je het wel. Ga met je kind zitten vraag hem waarom hij weleens de waarheid soms niet vertelt. Word ook niet boos als het antwoord anders is als je verwacht.

8 jaar geleden

Ik heb het ook heel even gehad met mijn zoon. Het is vervelend dat je je zoon niet meer kan vertrouwen. Wat is nog waar en niet. Ik heb hem het hem duidelijk uitgelegdt. Daarna ging het weer fout want hij had niet gelogen maar vertrouwde het niet, wij naar de juf. Niet leuk zowel voor hem als voor mij. Maar wel een goede les. Komt wel nog eens voor maar enkel bij kleine dingegtjes. Elk kind doet dat wel eens. Maar je blijft wel een lange tijd op je goede

8 jaar geleden

Zoek professionele hulp hierbij. Zeker als je denkt dat het echt uit de hand gaat lopen!

8 jaar geleden

Hij is zeven en ik weet niet hoe hij verder als kind is, maar misschien een open en eerlijk gesprek aan gaan? Vragen waarom hij de waarheid niet verteld en kijken wat er achter zit? Ook zelf open en eerlijk zijn, wat doet het met papa en mama als hij liegt en dat jullie ook niet weten hoe jullie hier mee om moeten gaan. Ook duidelijk proberen te maken dat het ook gevaarlijk kan zijn want straks geloven papa en mama jou niet meer als je iets belangrijks verteld. Een neefje van mij loog ook veel, hij had buikpijn en wou niet naar school, mijn tante dacht dat hij loog en stuurde hem gewoon heen want hij deed wel vaker alsof hij ziek was. Leraar geloofde hem in eerste instantie ook niet, 's avonds met spoed naar het ziekenhuis, blinde darm ontsteking. Kijken of je het gesprek aan kan gaan met je zoon en uitleggen dat zelfs het kleinste leugentje een grote consequentie kan hebben. Ik denk dat je met straffen niet ver komt. Straks durft hij niet meer bij jullie te komen met verhalen of problemen uit angst voor straf.