{{ message.message }}
{{ button.text }}

Help! mij met het 'vieze' woorden probleem

Zo kon mijn kleine draak een jaar geleden nog maar een paar woorden produceren. Dachten we dat hij nooit goed zou gaan praten. En nu.. Help!

Afbeelding blog 'Help! mij met het 'vieze' woorden probleem' Achtergrond blur afbeelding

Vorige jaar kon mijn zoontje nog niet zo goed praten. Het advies was om met logopedie te beginnen. Maar hij verbaasde iedereen en begon opeens heel goed te praten. Ik was zo blij, want hij kon zich nu eindelijk in woorden uitten in plaats van in driftbuien. Het verbaasde me elke dag weer hoe snel zijn spraak opeens vooruit ging. En uiteraard horen daar dan ook woorden bij die je hem liever niet hoort zeggen. Dat is gewoon zo, die fases hebben kinderen.

Eerlijk gezegd vond ik het op dat moment nog wel meevallen. Af en toe zei hij woorden die echt niet door de beugel konden, maar door het te negeren liet hij die woorden snel links liggen. Tot hij naar de basisschool ging. En dat is nu sinds een paar weken.

Bijna iedere zin die hij zegt bevat het woord poep. Ik eet poep, dat is poep, poep poep poep. Behalve als hij zelf moet poepen. Dan is het opeens 'Ik moet schijten'. Ook zegt hij nu heel graag 'Jezus Christus' als hij boos is. En het negeren werkt niet meer, want hij vindt zichzelf enorm grappig en leuk. Dus ga je uitleggen dat dat vieze woorden zijn en dat je die niet mag zeggen. Maar dat maakt het juist nog veel grappiger en leuker mama! Snap dat dan! 

En dan zit je in de Hema lekker een broodje te eten met een vriendin en onze kroost. En dan begint mijn o zo lieve draak een lied te zingen terwijl hij tussen de tafeltjes door danst. En dit lied bevat alle woorden die 'verboden' zijn. Je wordt boos, probeert je kind te straffen en uiteindelijk om te kopen, maar niks werkt. Het drijft je tot waanzin. En met het schaamrood op je kaken vlucht je dan maar snel de Hema uit terwijl de mensen je met afkeurende blikken nakijken.

Ooit was ik zo'n onbezorgde kinderloze vrouw, aan een tafeltje in de Hema. Die vol ergernis naar het vervelende kind keek dat maar niet wilde luisteren. Hoe goed de ouders ook hun best deden. En ik zei altijd tegen mezelf, zover laat ik het niet komen met mijn kinderen. Die zullen goed opgevoed zijn en goed luisteren. 

Wat enorm naïef, weet ik nu.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je