Snap
  • Kind
  • helmopdefiets
  • overdrevenofniet

Helm op de fiets of niet?

Overdreven?

Gelukkig gebeurt het steeds vaker: kinderen met een helm op de fiets. Het kan namelijk erg snel fout gaan. Flora Beemer heeft dit zelf ervaren. Samen met haar zoontje van één jaar is ze van de fiets gevallen door 'een toerist die niet kon fietsen'. Zij en haar zoontje belandde in het ziekenhuis. Dit laat zij via twitter weten:

Haar zoontje is enorm geschrokken en heeft een flinke buil overgehouden aan de smak, ondanks de helm! Stel je voor wat er zonder helm had kunnen gebeuren...

Bij Veilig Verkeer Nederland zien ze ook verandering: "Het is voor kleine kinderen echt aan te bevelen. Het is vooral goed om je kind in het fietszitje al een helm te geven. Zo kunnen ze er alvast aan wennen als ze straks zelf gaan fietsen."

Verder heeft het instituut Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) berekend dat een verplichte fietshelm voor jonge kinderen in Nederland kan leiden tot een jaarlijkse besparing van 5 doden en 140 ernstig gewonden.

Het verplicht maken van helmen lijkt Veilig Verkeer Nederland echter géén goed idee. Dit kan er namelijk voor zorgen dat er minder gefietst zal worden wat negatief kan zijn voor ''de volksgezondheid en de ambities op het gebied van bereikbaarheid, leefbaarheid en duurzaamheid''.

Het is de bedoeling dat ouders beseffen hoe gevaarlijk fietsen zónder helmpje kan zijn. 

Laat jij jouw kindje een fietshelm dragen? Waarom wel of waarom juist niet? 

BRON: RTL Nieuws 

5 jaar geleden

Wij hebben ook samen met het fietszitje een helm gekocht. Onze zoon wil de fiets niet op zonder helm. In Duitsland is het ook verplicht. Vroeger lachte ik een beetje om die Duitsers met helmen op de fiets in Zeeland. Nu ik zelf een kind heb, wil ik graag dat hij veilig is. Dus ik ven wel voor een wettelijke verplichting van helmen. Ze hebben hele leuke voor kinderen. Het duurt een tijdje voordat het ingeburgerd is, maar de kinderen van de toekomst weten dan niet beter.

5 jaar geleden

Ik heb het altijd wel gedaan. Het is wat ik ook altijd tegen mijn vriend zeg.. het is niet dat ik jou niet vertrouw maar je kunt andere weggebruikers niet vertrouwen. Mijn zoon heeft altijd achterop een helm gedragen en nu nog nu hij zelf fietst en voor mijn dochtertje ben ik nog opzoek naar een helm zodat zij ook veilig achterop de fiets kan.