{{ message.message }}
{{ button.text }}

Heeft mijn kind een slaapprobleem?

Afbeelding blog 'Heeft mijn kind een slaapprobleem?'

Dit is een vraag die ik heel vaak krijg te horen. En eigenlijk is het antwoord niet eens zo heel erg moeilijk. Kijk eens naar je kind? Zie je een uitgerust kind? Nou dan is er mogelijk niks aan de hand. Maar merk je nu dat je kind de hele dag maar moe is, of misschien is je kind wel de hele dag heel erg druk, dan kan er natuurlijk wat aan de hand zijn.

De bekende lijstjes.

Heb je een vermoeden dat je kind niet genoeg slaapt? Ga eens op zoek naar de bekende lijstjes, deze zijn op internet echt wel te vinden. Op mijn website heb ik ook zo'n lijstje staan: http://www.dekinderslaapcoach.nl/blog/64-hoe-lang-slapen. Natuurlijk is zo'n lijstje maar een algemeen lijstje. Maar toch zie ik over het algemeen dat dit voor de meeste kinderen ook wel ongeveer klopt. Slaapt jou kind nu echt te weinig, denk dan aan een uur meer of minder en je merkt iets aan het gedrag (bijv. moe, druk)? Dan zou het zomaar kunnen dat je kind een slaapprobleem heeft.

De meest voorkomende slaapproblemen.

Waar moet je aan denken als we het hebben over slaapproblemen? Natuurlijk zijn er nog meer te bedenken, maar hieronder zal ik er enkele opnoemen:

- Moeite met alleen in slaap vallen tijdens de avond en/of nacht en/of bij slaapjes overdag.

- Wakker worden tijdens de nacht en dan niet zelfstandig in slaap kunnen vallen.

- Hele korte slaapjes overdag.

- Heel vroeg wakker worden in de ochtend (voor 6.00 uur).

- Slapen op andere plekken dan die ouders graag zouden willen, denk aan alleen maar slapen in de draagdoek, wandelwagen of bij de ouders in bed.

Moet je altijd hulp inschakelen?

Natuurlijk is het niet zo dat je altijd meteen op zoek moet naar hulp. Maar heb je het gevoel dat je zelf de oplossing niet meer weet, heb je voor je gevoel alles geprobeerd? Dan is dit het moment om hulp te zoeken. Soms lijkt het maar een klein probleempje. Bijvoorbeeld je kind slaapt overdag goed, in de nacht goed, maar is wel elke dag vroeg wakker, waardoor ze net niet uitgerust aan de dag begint. Dit kun je als ouders toch als probleem ervaren. Praat er dan in ieder geval met iemand over, iemand met verstand van slapen. Samen kun je dan bepalen of het echt een probleem is, of dat het misschien zelfs wel heel normaal is. Soms is het al voldoende om het even uit te spreken en te horen dat het past bij de leeftijd van je kind. Een stukje erkenning krijgen dat het misschien wel een probleem is en dat er misschien zelf wel een oplossing is, soms geeft dat al wat meer rust. Het is echt al meerdere malen voorgekomen dat ouders op het punt stonden om een slaapcoachtraject bij mij te gaan volgen en dat het probleem al was opgelost doordat ze meer rust kregen op het moment dat ze de afspraak gemaakt hadden om te starten. In zo'n geval was dan waarschijnlijk de stress van de ouders een hele belangrijke oorzaak van het probleem, toen die spanning wegviel, werd het probleem ook minder.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je