Snap
  • Kind
  • Mama
  • goed
  • uitvaartverzekering
  • monuta
  • zaken

Heb jij 8.500 euro paraat?

Want dat kan een onverwachte uitvaart zomaar kosten. Uit onderzoek blijkt dat jonge mensen tot 35 jaar de kosten van een uitvaart vaker onderschatten dan mensen uit andere leeftijdscategorieën. Ook blijkt dat zij minder vaak een uitvaartverzekering hebben, terwijl een groot deel van hen deze verzekering wel als belangrijk of zelfs noodzakelijk ervaart.*

Onverwachte kostenEen paar feitjes: een derde van de 18- tot 34-jarigen denkt dat een uitvaart minder dan € 5.000,- euro kost. Mensen boven de 35 jaar hebben een realistischer beeld, 72% van hen denkt dat een uitvaart duurder is. 

In de categorie van 35 jaar en ouder heeft 70% een uitvaartverzekering. In de eerste groep is dat slechts 46%. Echter geven twee op de drie personen aan een dergelijke verzekering belangrijk tot noodzakelijk te vinden. Waarom er dan maar slechts in de helft van de gevallen een verzekering wordt afgesloten? De voornaamste reden is het niet bezig willen zijn met de uitvaart.

Toch is het goed om je af te vragen of jouw gezin in staat is om zo’n bedrag binnen een korte termijn paraat te hebben. Welke keuze je ook maakt, het is belangrijk om even stil te staan bij deze kwestie zodat je nabestaanden niet confronteert met de financiële gevolgen van je uitvaart.

Waar bestaan de kosten van een uitvaart uit?Hoe zit het nu precies? Een crematie kost al snel tussen de € 6.500,- en € 9.000,- en een begrafenis tussen de € 8.500,- en € 11.000,-. Veel jonge mensen onderschatten deze kosten dus.

De basiskosten van een uitvaart zijn in Nederland € 2.555,- en bestaan uit de kosten van het verzorgen van de uitvaart door een uitvaartverzorger, de laatste verzorging van de overledene en het bezorgen van de kist.

De totale kosten van de uitvaart hangen uiteindelijk af van de persoonlijke wensen. Er zit een verschil in de kosten tussen cremeren en begraven. Een begrafenis is vaak duurder vanwege de grafrechten die betaald moeten worden en de kosten voor de aanschaf van een grafmonument. Deze kosten kunnen per regio verschillen. In de Randstad zijn de kosten voor grafrechten bijvoorbeeld hoger dan in Friesland.

Snap

Sparen of een uitvaartverzekering?Het is een optie om te sparen voor je uitvaart. Houd er rekening mee dat het bedrag behoorlijk hoog oploopt wanneer je meerdere gezinsleden hebt. Het kan ook zo zijn dat je verwacht dat je nalatenschap voldoende ruimte biedt om de kosten van de uitvaart te voldoen.

Wanneer je een uitvaartverzekering afsluit voor het hele gezin, zijn jijzelf, je partner én je kinderen direct verzekerd voor de kosten van een uitvaart. Wist je dat je bij Monuta  je kinderen gratis kan meeverzekeren als je voor jezelf een uitvaartverzekering afsluit?

Een uitvaartverzekering kun je snel en eenvoudig online afsluiten. Vervolgens heb je er geen omkijken meer naar… Tijd om je met iets leukers bezig te houden!

Heb jij een uitvaartverzekering?* Onderzoek uitgevoerd in januari 2017 door onderzoeksbureau NL Eyes in opdracht van Monuta onder 1580 respondenten, waarvan 399 mensen tussen de 18 en 35 jaar. Lees meer.

Dit bericht is voortgekomen uit een samenwerking met Monuta, maar de inhoud ervan is van onszelf.

5 jaar geleden

Je kind is alleen gratis mee verzekerd, als je ze op je polis laat zetten binnen een bepaalde tijd na de geboorte. Als je dat vergeet, heb je gewoon pech. Helaas zelf meegemaakt. Mijn zwager heeft er achteraan gebeld en toen kregen we toch nog 1.300 euro. Is natuurlijk niks. Maar we konden er wel een steen van kopen. Mijn schoonouders hebben de overige 4.800 euro betaald. We hebben nu een graf voor 30 jaar gekocht. Over 24 jaar kunnen per 10 jaar bij kopen.

6 jaar geleden

Ha Tonnie, we zijn benieuwd: heb jij (inmiddels) een uitvaartverzekering afgesloten?

6 jaar geleden

Ha Annemiek, leuk dat je een uitgebreide reactie hebt geplaatst en bedankt voor je tips! Het is waar, de kosten zijn helemaal afhankelijk van wat je wilt en wat je zelf kunt regelen.

6 jaar geleden

Bedankt voor je reactie Enerisab! Het klopt dat er steeds meer partijen, zoals ZZP'ers, zijn die voor lagere kosten een uitvaart kunnen vormgeven. Wel is het de vraag of zij dezelfde kwaliteit leveren. Het is niet zo dat kinderen altijd gratis meeverzekerd zijn bij iedere verzekeraar. Let daar dus goed op als je een verzekering afsluit.