Snap
  • Kind
  • tweeling
  • keuze
  • onmogelijk
  • siamese

Hartverscheurend dilemma voor vader Siamese tweeling

Siamese meisjestweeling scheiden of niet?

Ibrahima Ndiaye is vader van een Siamese tweeling (3) uit Senegal. Hij staat voor een hartverscheurende, onmogelijk keuze. Hij wil zijn aan elkaar vast zittende dochtertjes Marieme en Ndeye laten scheiden in het Great Ormond Street ziekenhuis in Londen, maar nu al staat vast dat één van de meisjes de operatie waarschijnlijk niet zal overleven. Als ze niet worden geholpen, is de kans groot dat ze op termijn beiden zullen sterven.

De alleenstaande vader verhuisde van Senegal naar Cardiff in Engeland toen de tweeling zeven maanden oud was. De moeder ging mee, maar is inmiddels weer terug in Dakar (de hoofdstad van Senegal). De BBC maakte een documentaire over de 50-jarige Ibrahima Ndiaye, die er heilig in blijft geloven dat het leven van de meisjes op de een of andere manier kan worden gered.

Het gezaghebbende ziekenhuis in Londen heeft nog geen knoop doorgehakt over of de ingewikkelde ingreep zal worden uitgevoerd. Specialisten daar staan voor meerdere dilemma's die zowel medisch als ethisch van aard zijn. Zo is de kans groot, dat één van de nu (relatief) gezonde kinderen door de operatie zal komen te overlijden. Daarnaast vraagt de directie van het ziekenhuis vraagt zich af of de tweeling beter af is en gelukkiger zal zijn als ze aan elkaar blijven.

Marieme en Ndeye hebben gescheiden hersenen, harten en longen, maar ze delen een lever, blaas, spijsverteringsorganen en hebben samen drie nieren. Het hart van Marieme is buitengewoon zwak waardoor haar levensverwachting laag is, aldus de artsen. Maar, als ze voor de operatie komt te overlijden, zal zeer waarschijnlijk ook haar zusje Ndeye sterven. 

De vader vertelt in de documentaire dat hij niet zijn verstand, maar vooral zijn hart wil volgen. "Elk besluit is loodzwaar, zal veel beroering geven en heeft veel consequenties. De kans is groot dat ik, als ik toestemming geeft voor de operatie, één van mijn meisjes ga verliezen. En vervolgens hem ik nog geen garantie dat het overlevende dochtertje het zal redden. En ik kan ze, met of zonder operatie, ook beiden kwijtraken. En dat wil ik ook niet." 

Hij heeft zijn hoop gevestigd op de deskundigen van het Great Ormond Street ziekenhuis. Volgens de BBC probeerde de man eerder zijn kinderen te laten helpen in ziekenhuizen in België, Duitsland, Zimbabwe, Noorwegen, Zweden en Amerika. Uiteindelijk vertrok hij naar het Verenigd Koninkrijk, omdat artsen in de genoemde andere landen een operatie echt niet aandurfden. 

De medische staf van het ziekenhuis in Londen probeert de vader bij te staan in zijn zeer moeilijke besluit. De directie kan geen enkele garantie geven. Specialist Joe Brierley vertelt: "We kunnen hier ongelooflijke dingen. Veel meer dan 20 of 30 jaar geleden. Maar dat wil niet zeggen dat we alles zouden moeten doen. Als Marieme achteruit gaat, zal Ndeye volgen. Dat proces is niet te stoppen of te veranderen. We kunnen het leven van Ndeye niet meer redden als haar zusjes stervende is." Hij en de vader beschouwen de zusjes als 'gelijken'. "Dat maakt een beslissing, als die al moet worden genomen, nog lastiger." De bijna radeloze vader is het daarmee eens.

Bron: AD

4 jaar geleden

wauw, lastig. gun je niemand hor..