{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hap hap hap, dat zal lekker smaken...

Afbeelding blog 'Hap hap hap, dat zal lekker smaken...' Achtergrond blur afbeelding
Afgelopen jaren heb ik veel artikelen gelezen over dat de jeugd, en dan in dit geval de kleine kindjes, zo ontzettend veel snoepen, weinig bewegen en dat veel schatjes al aardig overgewicht hebben. Dat overgewicht een groeiend probleem is dat was mij bekend maar ik kende geen ouder die zijn of haar kind nou echt zoveel te snoepen gaf, dus waar gaat het dan mis, vroeg ik mij af. Toen mijn dochter twee-en-half was ging ze naar de peuterspeelzaal. En oh wat vond ze het leuk en gezellig. Al snel bleek waarom want iedere keer was er wel een kindje jarig en iedere keer kwam ze thuis met een tas vol met snoep. Ik keek mijn ogen uit, wat waren die traktaties ènorm ! Kregen we vroeger 1 zakje chips of 1 zakje snoepjes, nu is het èn een zakje snoepjes, èn een zakje chips èn een speelgoedje, dit alles verpakt in een leuk cadeautasje! En dat bijna iedere keer weer.  Alles ging thuis in de trommel òf werd in één keer opgegeten en af en toe gooide ik stiekem wat weg. Het waren niet alleen deze snoepmomenten van school maar ook 'bejaarden onderweg' die menen dat ze je kind ongevraagd snoep mogen geven (wat ze dan gelukkig meestal niet op at) en kinderen uit de straat die, hoe aardig ook, je kind voorzien van ijsjes, zakjes chips, lollies, koekjes en ga zo maar door. Los daarvan nog opa en oma die ook zo graag wat lekkers geven en andere verleidelijke momenten in winkels waar ze wat lekkers van de toonbank mogen. En dan wilde ik zelf nog mijn dochter soms wat verwennen met wat lekkers maar dat liet ik vaak maar achterwege aangezien ze al snel aan haar 'taks' zat op deze manier. Ben ik dan zo gek, dat ik de traktaties van tegenwoordig absurd groot vind, of in ieder geval vind dat er gezondere keuzes gemaakt mogen worden?
Toch hoor ik vaak van medemoeders "Ach, moet kunnen zo af en toe". Ja oké, maar wat is nog 'af en toe'? En chips voeren aan een hond doen we niet zou gauw, maar aan een peuter van 2 geven we gerust een zakje, terwijl het boordevol vet, zout en suiker zit, om het over de toegevoegde e-nummers nog maar niet hebben...  Mijn dochter eet goed warm, eet altijd haar bord leeg, dus naast alle zoetigheid eet ze ook nog voldoende, dus het gaat dubbel op, en ze is lang en heeft een stevige bouw en moet dus al oppassen om geen overgewicht te krijgen. Ik wil haar behoeden van gewichtsproblemen en let er daarom op dat we voldoende bewegen en niet de hele dag door snoepen.
Verbieden vind ik niet zinvol, want dan wordt het extra aantrekkelijk. Maar niet te veel, en zo gezond mogelijk en veel bewegen, vind ik belangrijk. Alleen jammer dat de omgeving het niet altijd lijkt te (willen) snappen. Wat geven jullie je kindje op een dag aan lekkers?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #Voeding, #post

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je