{{ message.message }}
{{ button.text }}

Haaialarm! Help de haai naar veilig water!

Ook dit jaar doet Dunya mee aan Zapp your planet en voert ze actie voor de haaien. Steunen jullie haar ook? Hier lees je hoe je dat doet!

Afbeelding blog 'Haaialarm! Help de haai naar veilig water! ' Achtergrond blur afbeelding

Haaialarm begint

Uit de brievenbus haal ik een grote envelop in allerlei tinten blauw. “Dunya!” roep ik. “Het is zover!” Ze kijkt op en lacht. We weten meteen waar dit over gaat. De actie ‘Haaialarm!’ is begonnen. Het was even slikken toen we ontdekten dat het niet de giraf zou zijn, zoals Dunya hoopte, maar de haai. “Daar ga ik geen actie voor voeren! Ik wil de giraf!” zei ze boos. Maar na verloop van tijd bedacht ze zich en verdiepte ze zich in het onderwerp. En nu ligt het actiepakket in de brievenbus. Het registreren gaat niet zo makkelijk dus ik bel de servicelijn en daarna kan ze aan de slag. Dunya deelt kaartjes uit met haar actienaam en het SMS nummer.

Zapp your planet

Vorig jaar heeft ze zich voor het eerst ingezet voor de WNF actie ‘Zapp your planet’. De Afrikaanse Olifant stond toen in de schijnwerpers. Voor ‘Operatie Olifant’ haalde ze ruim honderd euro op. Nu ze weet hoe het moet is ze vastbesloten dat bedrag weer te halen en liefst nog meer. Ik hoop alleen dat het dit jaar op Koningsdag niet zo koud is. Brrr….. Vorig jaar zaten we echt te bibberen tijdens het verkopen van de cupcakes. Maar ze waren wel zo op, dat viel ons heel erg mee. Dunya heeft al aangekondigd dat we dit jaar nog meer cupcakes moeten bakken. De cupcakemaker zal overuren draaien, want we willen veel geld ophalen voor de haaien.

Weetjes over haaien

De grote poster vouwen we uit en op de achterkant staat informatie over de haaien en over de actie. We lezen dat haaien nuttig zijn omdat ze zwakke dieren in de oceaan opeten waardoor ze de populaties gezond houden en ook eten ze diertjes die het koraal aantasten. Ze zorgen juist voor een natuurlijke balans in de oceanen. De meeste haaien zijn helemaal niet gevaarlijk voor mensen zoals we ze kennen uit films. Op de site van de WNF Rangerclub lezen we het volgende: “Door haaien worden per jaar ongeveer tien mensen gedood. Zielig voor die mensen natuurlijk. Maar elk jaar worden honderd miljoen haaien gedood door mensen!” Dat zijn er drie per seconde! En ook staat er dat er meer mensen sterven door de beet van een hond dan van een haai. Slechts één procent van de haaiensoorten kan gevaarlijk zijn voor mensen. Freek Vonk heeft het tenslotte ook overleefd, zij het wel met honderd hechtingen. Maar dat kwam gewoon omdat die haai zich vergist had volgens de bioloog.

SMS Haai Dunya

We hangen een grote poster van Haaialarm in het trappenhuis. Met een oproep aan de buren om ‘Haai Dunya’ te sms’en naar 4333. Of lege flessen in te leveren bij ons, dan sturen we het statiegeld naar het Wereldnatuurfonds via Ideal. De sms’jes stromen nog niet binnen, maar de actie is net begonnen en we hopen dat er veel mensen gaan reageren en meedoen. Dat kan natuurlijk op allerlei manieren. Als je bijvoorbeeld lege flessen inlevert kun je dat geld via Ideal storten op de actiepagina, of een extra sms’je sturen.Een sms'je kost drie euro per keer en heeft verder geen gevolgen voor de deelnemer. Geen abonnement, geen telefoontjes achteraf zoals bij andere acties vaak wel het geval is. Daar heb ik vorig jaar nog expliciet naar gevraagd. Een donatie doen kan natuurlijk ook altijd via de actiepagina van Dunya. Zo voeren we samen actie voor de haaien, want ook al lijken ze eng, ze zijn hard nodig voor het behoud van onze oceanen. Haaien worden vaak gevangen voor hun vinnen. Die gaan dan in de haaienvinnensoep. Maar ook hun vlees is populair. De mens is dus een grotere vijand voor de haai dan andersom.

De langste Haai-five van Nederland

De actie Haaialarm! is een gezamenlijke actie van het Wereldnatuurfonds, de kinderen in Nederland en de Zapp-presentatoren. Ook al vond ze de haai niet echt een leuk dier om actie voor te voeren, als WNF-Ranger kan Dunya natuurlijk niet achterblijven. En dus gaat ze vol goede moed en met veel enthousiasme actievoeren voor het behoud van de haaien. Mensen ronselen om sms’jes te sturen, cupcakes bakken en verkopen op Koningsdag, lege flessen inzamelen en inleveren voor de haaien en misschien bedenkt ze nog iets anders. Op het Zapp Weekjournaal is te zien hoe de actie wordt afgetrapt in Burgers’ Zoo, met de langste Haai-Five van Nederland. “Zijn er serieus kinderen die nu al actie voeren?” vraagt Dunya. “De actie is nog maar net begonnen!” Wij moeten ook aan de slag, voor je het weet is het mei en wordt de actie afgesloten.

Actiedag Hilversum

“Gaan we ook weer naar de actiedag in Hilversum?” vraagt Dunya. In mei is er een tien uur durende live-uitzending die helemaal in het teken staat van Haai-alarm. “Dat duurt nog een beetje lang, maar als het kan doen we dat zeker. Maar dan wel wat beter voorbereid dan vorig jaar. Dus sokken en dichte schoenen aan en een jas mee!” Wat was het koud vorig jaar en wat hadden we weinig rekening gehouden met de omslag van het weer. Dunya een vest aan en sandalen en ik voelde me zo schuldig dat ze het koud had. In de trein terug heeft ze nog een conducteur gevraagd om te sms’en voor de olifanten en dat zou hij doen. Het was wel erg leuk, vooral de ontmoetingen met BN-ers en het bijwonen van de live-uitzendingen en de bekendmaking van de tussenstanden. We waren net op tijd thuis voor het eindbedrag: €275.982 .

Steun de haaien en steun Dunya

We streven ernaar om dit bedrag te overtreffen en hopen dat jullie, als vaste lezers of als nieuwe lezers, daarbij willen helpen. Met het geld gaat het Wereldnatuurfonds onder andere een veiliger zeegebied voor haaien maken in de grote oceaan. De haaien verdienen onze steun! Laten we ons met elkaar inzetten om de balans terug te vinden in de zeeën en de haai naar veilig water te brengen. Dus stuur een sms’je met Haai Dunya naar 4333 of ga naar de actiepagina van Dunya. We hopen op een mooie opbrengst voor de haaien zodat deze dieren niet naar de haaien gaan.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je