Snap
  • Kind
  • Voeding

Gezonde tussendoortjes

Welke ouder vindt het nou niet van belang dat zijn kind gezond eet? Tenslotte: jong geleerd...

Toch wordt er nog veel gesnoept tussendoor en krijgen veel kinderen te veel suiker, vet en zout binnen. Wat zijn – naast gezonde hoofdmaaltijden – werkelijk gezonde tussendoortjes voor je opgroeiende kindje?

Drinken

Water en thee zijn betere keuzes dan frisdrank en sap. Maar diksap (ingedikt sap van biologisch fruit) uit de natuurwinkel is ook een goed alternatief. En wat dacht je van zelfgemaakte smoothies met vers fruit uit je eigen fruitschaal? Of met extra zuivel erdoor? Doe het maar eens in een mooie beker of een vrolijk gekleurd glas met een rietje! Misschien is het even wennen, maar ook de combinatie van kersen, spinazie, amandelmelk, een beetje kaneel en cacaopoeder kan in een blender een verrassend resultaat geven wat vele malen gezonder is dan een kant en klaar sapje uit een pak. Je kindje kan op jonge leeftijd prima aan nieuwe smaakjes wennen. Dit is juist de manier om kinderen op te laten groeien met gezonde eetgewoontes: jong beginnen! Lees het hier maar.

Gezond en leuk

Als tussendoortje voor fruit en groente kiezen is de beste weg. Cherrytomaatjes, komkommer, worteltjes, olijven, vijgen en dergelijke lenen zich ook uitstekend om er iets leuks of grappigs van te maken op het bordje van je kind. Het oog wil tenslotte ook wat! Wat dacht je van een Rupsje Nooitgenoeg met gehalveerde druiven als lijfje en een half tomaatje of aardbeitje als hoofd die loopt over slablaadjes onder een zonnetje van sinaasappel? Maar ook een soepstengeltje, dat weinig vet en geen suiker bevat, kan weinig kwaad. Een klein krentenbolletje, een zelfbelegde boterham met smeerkaas of vruchtenhagel waar je vormpjes uit snijdt (zodat je kind een klein stukje eet en niet als tussendoortje een complete boterham verorbert) en een prikkertje met een klein blokje kaas, een mager stukje worst e.d. kunnen als redelijk verantwoord worden bestempeld.

Wist je dat je van gekookte biet of peentjes zelf gezonde chips kan maken? Het beste kun je dat doen in de oven (vanwege het vet) en door ze naderhand eventueel met een beetje zeezout te besprenkelen. Zelf popcorn maken is niet alleen lekker, maar ook nog eens leuk om te doen!

Koekjes en chips?

Wil je je kindje toch eens een koekje geven, kies dan voor de minder slechte varianten qua calorieën, zoals de lange vinger, een biscuitje (evt. met chocola), een kleine eierkoek, een krakelingetje of een plakje ontbijtkoek. Ook in de categorie chips en nootjes zijn er de soorten die – in kleine porties natuurlijk – af en toe best moeten kunnen. Dan kun je denken aan kroepoek, popcorn, zoute stokjes of kaaskoekjes bijvoorbeeld. Let wel: het Voedingscentrum let op het aantal calorieën bij het adviseren van dergelijke producten. Veel producten bevatten nog altijd te veel zout dan goed is voor je kind.

Uiteindelijk gaat het vooral om de hoeveelheid. Alles met mate en zeker wanneer het gaat over snoepjes, koek en chips. Door het vooral te bewaren voor speciale gelegenheden en er geen gewoonte van te maken ze dagelijks aan je kindje te geven, laat je merken dat niet alle voeding even goed voor je is. Vergeet niet zelf dan ook het goede voorbeeld te geven! En als dat ergens zeker voor geldt, is dat wel bij het ontbijt! Maar daarover lees je hier meer.

Wat geef jij je kind als tussendoortjes? Waar kan hij (of zij) echt van genieten? Vertel het ons!