Snap
  • Kind

Gezellige buitenactiviteiten voor kleine kinderen

Leuke tips voor buitenactiviteiten voor kleine kinderen van 1,5 tot 12 jaar oud.

Gewoon omdat ik het leuk vind als ouders hun kinderen lekker buiten laten spelen, ook al heb je geen grote tuin met speelattributen. Lekker vitamine zon opdoen (vitamine D). Wisten jullie dat 70% van de Nederlanders een vitamine D tekort heeft, o.a. doordat ze veel te weinig buiten komen tussen 11.00 en 15.00 uur (minimaal 15 minuten is noodzakelijk voor voldoende opname)? En dat 22% van de kinderen helemaal niet of slechts 1 maal per week vrij buiten mogen spelen? 

Hier wat handige tips om gezellig te genieten van het heerlijke voorjaarszon. 

Buiten picknicken

Smeer wat boterhammen, koop bij bijvoorbeeld de HEMA een tapkraantje en vul deze met wat te drinken. Wat fruit erbij en heerlijk samen genieten. Ga eens in het gras zitten op een kleed of wandel eens naar een park of de bossen. Misschien hebben je kinderen wel een speeltoestel met tafeltje, ook super gezellig!

Minimoestuin

Vul wat potten, vierkante meterbak of een border in je tuintje met wat eetbare planten. Aardbeien die het hele zomerseizoen vruchten geven (planten geven pas het tweede jaar veel vruchten), snoepkomkommers, worteltjes zijn super makkelijke groenten om te verzorgen en op te eten. Ook verkopen alle tuincentra tegenwoordig kleine fruitboompjes, die lekker fruit opleveren. Wel opletten dat je een zelfbestuivend exemplaar koopt, want anders heb je twee bomen van een soort nodig. Kinderen houden van scheppen, water geven en het is goed ze te leren waar hun eten vandaan komt. Slechte groenteneters gaan soms ineens erg goed groeten eten, als ze het zelf hebben mogen kweken!

Spelen met water

Is het een beetje weer, laat je kinderen dan lekker met wat water spelen. Hiervoor heb je vrij weinig nodig. Zet bijvoorbeeld een babybadje buiten met wat bakjes en de kinderen vermaken zich uitstekend!

Spellentjes in de tuin

Speel eens spellen in de tuin. Verstop de ingrediënten voor een broodje gezond in je tuintje, maar op een A-4 papier een afbeelding van de ingredienten die je kinderen kunnen gaan zoeken en maak daarna samen een lekkere boterham. 

Ga lekker voetballen of een ander balspel spelen. Hierdoor beweeg je zelf, maar laat je je kinderen ook bewegen!

Bezoek de boer of kinderboerderij

Kinderboerderijen zijn er in bijna alle grotere dorpen. Kinderen kunnen de dieren aaien, voeren en leren hierdoor sociaal te zijn en wennen aan dieren. En kennen jullie de boerderijdagen van o.a. melkfabrikanten? Er zijn vele dagen per jaar dat boerderijen de mogelijkheid geven om te komen kijken op het boerenbedrijf. Een rondje mee rijden met een trekker, kalfjes melk geven en leuke boerenspellen zijn leuk vermaak voor jong en oud. 

IVN activiteiten

Stichting IVN is een stichting die zich inzet voor natuureductatie. Ze hebben vele natuureducatieve centra die vaak gratis te bezoeken zijn en waar kinderen veel activiteiten kunnen doen, maar organiseren ook kinderactiviteiten, zoals lammetjes knuffelen, vogelexcursies, wandeltochten, waarbij ze leren over eetbare planten uit de natuur etc. Zeker een aanrader om eens op hun site te kijken. 

Dit was het eventjes voor nu. Binnenkort meer! 

Veel buitenspeelplezier!

Groetjes, 

Loes

8 jaar geleden

Leuk te horen! Is ook echt heerlijk om met de kindjes lekker aan te rommelen buiten! En na afgelopen weekend kriebelt het weer helemaal!

8 jaar geleden

Zo leuk inderdaad! Mijn eerste voorjaar met een bewegend kind was ook zo leuk en bijzonder! Heel veel plezier deze zomer alvast!

8 jaar geleden

Wij kunnen ook niet wachten tot het weer echt beter wordt. We hebben vorig jaar een leuke tuin aangelegd en die is vorig jaar ook al goed gebruikt. En dit jaar hebben we ook al stiekem wat buiten gespeeld. Ik probeer elke dag toch de buitenlucht op te zoeken.

8 jaar geleden

Ik wil ook graag buitenspelen met mijn zoontje. Nu zit hij in de fase dat hij net het lopen heeft ontdekt, dus zitten is er voorlopig niet meer bij. We gaan nu dus ook elke dag even lekker buiten wandelen, maar ik kijk er wel al naar uit dat we straks samen zandkastlen kunnen gaan bouwen! :D Leuke tips!