Snap
  • Kind

Gezellig een wijntje drinken

Alcohol en gezelligheid zijn blijkbaar onlosmakelijk met elkaar verbonden.

"Wil je wat drinken?" "Ja gezellig, een wijntje."

"Doe mij maar een glas water." "Ah nee, doe niet zo ongezellig!"

"Ik lust er nog wel eentje, het is hier zo gezellig!"

Even voor de duidelijkheid, ik heb niets tegen alcohol. Ik veroordeel het niet wanneer iemand het lekker vindt om af en toe een drankje te nemen, maar ... waarom wordt alcohol gezien als iets dat de gezelligheid moet bevorderen en waarom dragen veel mensen dit ook uit naar hun kinderen?

Ik ben echt geen geheelonthouder hoor, ik lust ook best af en toe een glaasje, ik kan erg genieten van een glas pittige rode wijn of een fris Belgisch biertje. Naar mijn mening is dat echter iets dat je drinkt, omdat je het lekker vindt, niet omdat het de stemming verhoogt. En al zeker niet omdat je het nodig hebt, maar dan hebben we het over verslavingen en daar heb ik het nu niet over.

Wat ik echt vervelend vind, is dat veel mensen dit 'gezellige drinken' ook doen waar hun kinderen bij zijn. Zonder het letterlijk te zeggen, geven deze mensen hun kinderen het idee dat volwassenen het pas leuk hebben, wanneer er alcohol in het spel is. Gevaarlijker nog, ze geven hun kinderen het idee dat alcohol iets is dat stoer is en waar je vooral aan mee moet doen om er bij te horen.

Zoals ik al zei, ik ben echt geen geheelonthouder en ik drink soms best een wijntje in het bijzijn van mijn kinderen, maar er zijn een paar regels waar wij ons aan houden:

  •  De kinderen moeten weten dat ik een wijntje drink, omdat ik het lekker vind (niet omdat het zo gezellig of stoer is).
  •  De kinderen moeten weten dat alcohol heel slecht is voor kinderen, omdat ze dan stoppen met groeien.
  •  Degene die nog moet rijden, drinkt geen druppel alcohol (ook dit leggen we uit aan de kinderen)
  •  Wij worden niet dronken waar onze kinderen bij zijn.
  •  Wij leren onze kinderen dat teveel alcohol ervoor kan zorgen dat je je gaat gedragen als een idioot of als een rotzak.

Nu ik dit terug lees, voel ik me een beetje een wijsneus en een pretbederver, maar komt dat nou omdat ik dat echt ben? Of komt dat omdat ook ik ooit geleerd heb dat alcohol gezellig is en ik nu dus die gezelligheid bederf? Ik denk eigenlijk het laatste.

9 jaar geleden

Wat naar is dat voor je!

9 jaar geleden

Hadden mijn ouders dat maar gedaan. Ik heb pas op mijn 25e bij mijn schoonouders geleerd dat gezelligheid niet samen dronken voor de tv zitten hoeft te betekenen.

10 jaar geleden

Hahaha, nee dat doe je niet zo gauw.

10 jaar geleden

ik drink bijna nooit alcohol niet omdat ik er tegen ben maar meer omdat ik geen bier en wijn lust en als ik dan alcohol drink ik de sterke dranken kies :) en ja om nou shotje tequila of rode wodka te gaan drinken bij visite gaan :)