{{ message.message }}
{{ button.text }}

Gepimpte pepernoten

Heerlijk genieten van zelfgemaakte pepernoten: hmmmm! En wat ruiken die heerlijk!

Afbeelding blog 'Gepimpte pepernoten'

Pepernoten gepimpt en helemaal hip!

Oooooo de Sinterklaasdagen zijn zo leuk maar ook niet zo leuk want die pepernoten… daar krijg ik maar geen genoeg van. Trouwens, ik ben niet de enige want dochterlief heeft sindskort ook haar zinnen gezet op dit heerlijks. Maar zoals deze healthy mama beaamt zijn pepernoten niet zo goed voor haar: gluten, melk en de suiker bevattende pepernoten veroorzaken helaas heel wat narigheid bij deze lieve dame en mijzelf.
Tijd voor actie!

Anno 2013 staan de reformwinkels vol met lekkere en gezondere alternatieven voor suiker, tarwemeel en boter. Denk aan kokosolie: ideaal om heerlijke koekjes, koeken, cake, brood of taart mee te bakken zonder de roomboter of supermarkt margarine.
Kokosbloesemsuiker, kokospalmsuiker en oersuiker zijn natuurlijke suikers die passen in een gezond voedingspatroon en ideaal zijn voor het bakken van koekjes, koek, gebak, toetjes enz. Eigenlijk kun je hier alles mee doen wat ook maar een zoet smaakje nodig heeft.
Naast deze zoetmiddelen hebben we ook nog gewoon ongezoete appel-perenstroop, agavensiroop, ahornsiroop, rijststroop, dadelstroop of honing van de plaatselijke imker die net zo goed werken en super zoet zijn. Stevia is ook een ware hit op dit moment maar is wat moeilijker in te zetten wanneer je bijv. voor het bakken een bepaalde hoeveelheid suiker nodig hebt. Je kunt er dus voor kiezen om in plaats van 100 gram suiker 50 gram oersuiker te nemen en daarna nog 3-4 druppeltjes Stevia vloeistof toevoegen voor meer zoetkracht.


Na wat zoeken vond ik dan ook 2 weken geleden een prachtrecept voor gluten-, melkvrije en smaakvolle pepernoten (eigenlijk een ouderwets speculaasrecept)!
Eureka want sinds ik 12 jaar geleden startte met mijn gluten- en melkvrij dieet was het maken van pepernoten echt een gedoe. Op naar de reformwinkel met de kids en binnen een half uur hebben we gekocht:

1 kuipje biologische margarine zonder transvetten

1 pak oersuiker

1 zakje biologische speculaaskruiden

1 pak boekweitmeel

1 pak rijstmeel

Dochterlief kijkt haar ogen uit als de pakken meel en de andere producten op de tafel uitgestald zijn en wil meteen aan de slag! Snel even alles afwegen en hoppa: kneden maar!
Hoewel dochterlief het kneden een beetje ‘vies’ vindt, kan ze niet stoppen met het snoepen van het deeg. Ze geniet er van en de Sinterklaasliedjes op de achtergrond maken het geheel compleet!

Zoonlief kijkt ook mee en weet vanaf de zijkant van de keukentafel af en toe een flink handje deeg mee te pikken en smikkelt alles op. Hondlief zit rechtop in zijn mand en wacht zijn moment schoon om in stofzuigerstand de boel te controleren onder de tafel.
Zo gezegd zo gedaan, nog geen 20 minuten van kneden, proeven, gekken en lachen later kijken we allemaal naar de deegbal die op de tafel ligt. Snel handjes wassen, tafel afruimen, hondlief laten zuigen en hoppa: samen genieten van een Sinterklaasjournaal herhaling op tv want het deeg met nu de ijskast in. Het recept zegt 24uur maar dan gaat het met name om het maken van speculaas.
Ik reken op zo’n 2 uurtjes dus nu lekker quality time met de kids.

Na 2 uurtjes kom de kom te voorschijn en voor ik er erg in heb, staan dochterlief, zoonlief en hondlief bij mij. Gaan we eten mama?
Snel iedereen in zijn en haar stoel en rollen maar: we maken pepernoten!
Dochterlief gooit alle creativiteit in de strijd en verandert de stukjes deeg in vierkantjes, stokbroodjes, cakejes enz.
Ikzelf begin vrolijk met het rollen en probeer de grootte van de pepernoten klein te houden want in de oven groeien deze flink. Het vergt wel wat werk en alertheid want het deeg verdwijnt regelmatig in de mondjes. Na een half uurtje hebben we een flink aantal pepernoten en aanverwante koekjes gemaakt en mag de oven de rest doen: 15 minuten op 160˚C.
Dan verspreid zich een overheerlijke geur van verse speculaas door het huis: het is waar, hier worden we vrolijk van! Geen wonder dat huizen beter verkocht worden als er brood, cake of koek gebakken wordt. Tjeetje, wat een heerlijke geur en wat een heerlijk vooruitzicht: onze home made pepernoten die iedereen mag eten.

Mocht je vandaag nog inspiratie vinden, maak dit recept dan zeker. Ook na 5 december kun je van het deeg koekjes maken en ze als Kerstkoekjes serveren. Maak een gaatje in de koekjes vóór het bakken zodat je de koekjes na het bakken met een lintje in de kerstboom kunt hangen!

Hmmmmm lekker zelfgemaakt speculaas/ kerstkoekjes zonder suiker: I love it!
Het recept voor gluten-, melk- en suikervrije speculaas/ pepernoten:

- 100 gram boekweitmeel (biologisch of van Boerenbond/ Welkoop
- 100 gram rijstmeel
- 100 gram oersuiker of honing
- 1 eetlepel rijstmelk of water
- 1 theelepel bakpoeder of wijnsteenzuurbakpoeder
- 1 theelepel speculaaskruiden

Alles mengen maar of gewoon in de keukenmachine tot een mooi deeg ontstaan!

Smakelijk en een über gezellige Sinterklaasavond gewenst!
Veronique over voeding

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind, #Voeding, #post

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je