Snap
  • Kind
  • Voeding

Genoeg is genoeg is genoeg!

Kinderen en eten ... het kan een enorm groot probleem zijn ... en dan vooral voor ouders.

Kinderen en eten ... het kan een enorm groot probleem zijn ... en dan vooral voor ouders. Tja ouders, die willen dat hun kind gezonde dingen eet, zoals fruit en groente. Ouders willen dat hun kind ongezonde dingen laat staan, zoals koekjes, snoepjes en chips. Ouders willen dat hun kind genoeg eet en dus niet gaat miesmuizen op 1 hapje boerenkool.

En kinderen? Kinderen hebben zo hun eigen ideeën over eten. Kinderen willen zelf beslissen wat ze eten, wanneer ze dat eten en hoeveel ze ervan eten en geef ze eens ongelijk, dat wil toch iedereen? Kinderen weten ook heel goed dat ouders een beetje zenuwachtig worden wanneer hun kinderen slecht eten en dat is natuurlijk best wel eens handig in te zetten om lekker veel aandacht te krijgen.

Moeilijk, moeilijk, moeilijk! Hele machtsstrijden en ruzies binnen gezinnen ontstaan door het wel of niet goed/ gezond eten van een kind, maar ... is dat eigenlijk wel nodig? Moet je niet veel meer kijken naar waar een kind behoefte aan heeft en dat maar eens gewoon laten gebeuren? Okee, ik geef toe, als je al jaren die strijd voert met je kind en je gaat ineens zeggen dat hij zelf mag beslissen wat en hoeveel hij eet, dat gaat waarschijnlijk mis. Visioenen van kinderen die al 2 dagen op snoep leven en kotsmisselijk in bed blijven liggen gaan al door mijn hoofd. Een beetje sturing zal nodig zijn. Leg uit wat gezonde voeding is (bij oudere kinderen) en waarom dat zo belangrijk is. Bij jongere kinderen lijkt het er op dat ze nog redelijk in contact staan met hun ‘innerlijke mens’ en dat ze eigenlijk best wel aanvoelen wat ze nodig hebben.

Ik heb het idee dat kinderen, omdat ze door allerlei groeifases gaan, regelmatig heel veel honger hebben, of juist helemaal geen honger hebben. Is dat echt zo erg? Zou mijn kind er iets van krijgen als hij deze week amper iets eet en volgende week eet als een paard? Ik denk zelf van niet. Lijkt me niet fijn als iemand je eetlust steeds in twijfel trekt. Stel je eens voor dat iemand anders elke dag bepaald wat jij eet, hoe laat je het eet en waar je het eet. Dat is op zich al vervelend, maar stel je dan ook eens voor dat die ander ook bepaald hoe veel jij er van moet eten. Heb jij elke dag even veel trek? Ik niet, maar die ander vertelt jou toch dat je nog niet vol kunt zitten en dat je je bord leeg moet eten. Heel vervelend! Er gaan zelfs stemmen op die zeggen dat het verplicht leeg eten van je bord kan leiden tot overgewicht. Dat zou dan komen doordat kinderen gedwongen worden door te eten, terwijl hun lijf het signaal ‘genoeg’ allang heeft gegeven.

Ik probeer mijn kinderen maar een beetje zelf aan te laten geven wanneer en hoeveel ze willen eten. Ik ben nog steeds wel zelf degene die bepaald wat er optafel komt, maar het is aan hen om te bepalen of ze er wel of niet van eten. Natuurlijk leer ik ze wel wat gezonde voeding inhoudt en waarom gezonde voeding belangrijk is, maar verder ...

9 jaar geleden

Proeven moet hier ook. Elke avond weer, minstens 1 hapje. Maar daarna laat ik het gaan. Als er dan gevraagd wordt om snoep of koek, leg ik uit dat die honger komt doordat hij zijn avondeten heeft laten staan en dat er morgen weer een dag is, maar dat er vandaag niet meer gegeten wordt. Ik ben daar heel hard in misschien, maar ze krijgen er echt niets van als ze een keer met lege maag naar bed gaan.

9 jaar geleden

Ja, drinken is lastiger!

9 jaar geleden

Het is inderdaad een stuk gezelliger aan tafel. Die van mij eten ook goed fruit, dus als ze al een tijd weinig groente hebben gegeten, zet ik gewoon een keer een fruitsalade op tafel, naast de groente.

9 jaar geleden

Mijn zoon kan moeilijk zijn met groente eten en het daarna zeurt hij altijd om snoep en koek. Daarom moet hij van mij vaak wel zijn bord leeg eten (of zo goed als leeg) We gaan het avondeten natuurlijk niet vervangen door snaaien! En bij iets wat hij echt niet lust moet hij altijd wel proeven, al zijn het maar 2 hapjes.