{{ message.message }}
{{ button.text }}

Gebarentaal op basisscholen

Wordt het een vast onderdeel op scholen?

Afbeelding blog 'Gebarentaal op basisscholen' Achtergrond blur afbeelding

Volgens hoogleraar gebarentaal Onno Crasborn zouden basisschoolkinderen ook gebarentaal moeten leren, net zoals rekenen, geschiedenis en Nederlands. Zo hoopt hij dat slechthorenden hierdoor meer betrokken worden bij de maatschappij. 

In ruim 50 basisschoolklassen wordt een eerste les gebarentaal gegeven. 

Met de actie willen we de aandacht voor het leren van gebarentaal vergroten en kinderen kennis laten maken met gebarentaal. In Nederland leven anderhalf miljoen mensen die niet goed kunnen horen. Dit zijn vooral ouderen. Zij hebben hier vooral last van in bepaalde situaties, zoals op feestjes. Het zou een groot voordeel zijn als mensen in hun omgeving een beetje gebarentaal kennen.

Onno Crasborn

Onno Crasborn hoopt zo dat gebarentaal over een tijdje een vaste les op basisscholen wordt. Kinderen leren een nieuwe taal sneller maar het is ook een idee om gebarentaal-lessen aan bijvoorbeeld studenten Ouderenzorg te geven zodat zij dit in een bejaardentehuis kunnen toepassen. 

In Utrecht hebben groep-achters van OBS de Cirkel al een lesje gebarentaal gekregen. En hier was de meester enthousiast over: 

Kinderen vinden gebaren altijd interessant en het is leuk dat ze er nu ook over kunnen leren. Ik heb een klas vol verschillende culturen en dat ze nu dezelfde taal leren kan ook verbroederen. Ik denk dat ik de les vaker zal laten terugkomen.

Meester Joost Rothuis

Maar ondanks de positieve en enthousiaste reacties zegt taalkundige Jan Stroop van de Universiteit van Amsterdam het volgende: 

Ik denk dat het een onmogelijke opgave is om iedereen gebarentaal te moeten leren. Er zijn niet zoveel mensen die enkel op gebarentaal zijn aangewezen. Het is een kleine groep mensen.

Jan Stroop

Het idee om doven en slechthorende meer bij de maatschappij te trekken is goed maar het onderwijs moet hier niet mee belast worden zegt hij kritisch. 

Ik ben er absoluut wel voor om gebarentaal lessen in bepaalde functies, denk aan beroepen in de gezondheidszorg, te geven. Je moet dit doelmatig inzetten in plaats van iedereen hierbij te betrekken.

Jan Stroop

Waarom vindt jij dat er wel of niet gebarentaalles gegeven moet worden op basisscholen? 

Bron: RTL Nieuws

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je