{{ message.message }}
{{ button.text }}

​Gamen als medicijn tegen ADHD?

Een Amerikaans bedrijf heeft een spel ontwikkeld, dat ADHD zou verhelpen. De onderzoeken lopen nog, maar de resultaten tot nu toe zijn goed.

Afbeelding blog '​Gamen als medicijn tegen ADHD? '

Het Amerikaanse Digitale Medicijnenbedrijf, Akili Interactive Labs, heeft spellen ontwikkeld als medicijn tegen ADHD. Deze zouden ter vervanging van Ritalin (medicijn tegen ADHD) bedoeld zijn. Het bedrijf wil echter ook games ontwikkelen tegen depressie, Alzheimer en autisme.

Omdat ADHD ook vaak bij kinderen en jongeren voorkomt, vond men dit de meest wenselijke doelgroep om medicatie te kunnen vervangen. Op dit moment loopt er een groot klinisch onderzoek, naar de werkelijke effectiviteit van deze games.

Een eerder kleiner onderzoek, leverde echter al hele goede resultaten op. 30 kinderen met ADHD en 30 zonder, moesten een periode lang 5 dagen per week 30 minuten gamen. De kinderen mét ADHD lieten na deze periode een stijging zien in hun eigen remmingen, in hun aandacht en geheugen. Dit is echter een té klein onderzoek geweest om écht waardevolle uitspraken te doen. Maar het geeft wel goede hoop voor de toekomst. Het uitgebreide onderzoek zal afgerond worden in 2017.

Het lijkt mij een erg goede zaak, om mensen minder in aanraking te laten komen met chemische medicatie. Het brengt je soms veel goeds, maar op termijn zijn al die chemicaliën waarschijnlijk goed voor niemand. Deze manier van 'medicatie' spreekt kinderen waarschijnlijk ook erg aan, dus de werking ervan zal best een goede slagingskans hebben.

Een kleine zijstap, dat wel heel even door mijn hoofd schoot, dat dit mogelijk weer een gameverslaving in de hand werkt. Maar gezien de achtergrond van het bedrijf, zullen ze daar op de een of andere manier wel iets voor hebben bedacht.

De ontwikkeling van games tegen andere aandoeningen, is nog bezig. En ook hiervoor denk ik wel dat het beter is dan bijvoorbeeld een antidepressiva. Het enige kwetsbare is wel, dat het erg samenhangt met de tijd en moeite die iemand hierin wil steken. Hopelijk zullen de effecten groot genoeg zijn, dat men deze motivatie wel krijgt. Maar als het spel simpelweg niet leuk is, dan is het best een crime om misschien jaren achtereen, bijna dagelijks te moeten spelen.

En hoe zit het met motivatie. Hoe serieus moet je het spel spelen? En wat als je het niet leuk vind? Heeft het dan wel effect?

Het rijst een hoop vragen, maar voorop staat wel dat het mogelijk een zeer goede tegenhanger van medicatie kan zijn. En als dit het ook echt is, kan ik het alleen maar toejuichen. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je