Snap
  • Kind
  • Gezond

Gaaf of gevaarlijk??

Je moet er niet aan denken, je kindje wordt vergiftigd. Niet door een ander maar door zichzelf.

Vandaag kreeg ik de nieuwsbrief van Wij magazine in mijn inbox. Meestal gooi ik hem direct weer in de digitale prullenbak maar dit keer was er een interessant onderwerp, gif. 

Je wordt als jonge ouder altijd gewaarschuwd voor de gevaren van schoonmaakmiddelen. Je moet ze veilig opbergen want ze zijn zo interessant voor de kleine, grijpgrage, onderzoekende handjes en mondjes. Toch gaat het nog heel vaak mis, zo ook bij ons. 

We zijn laatst verhuisd en hadden de keukenkastjes nog niet voorzien van klemmetjes,  het stond op de to-do lijst. Daarbij wist Elfa zich altijd erg goed te beheersen als het aankwam op dingen in haar mond stoppen. Ze onderzocht ze met haar handjes en legde het daarna weer terug. Wat een makkelijk kind hebben we toch, dacht ik nog. 

Vorige week hoorde ik ineens gerommel in de keuken. Ik dacht namelijk dat Elfa op haar eigen kamer was. Ik ging kijken en schrok me een ongeluk. Verstandig als ik was had ik alle chemische goedjes bovenin de kast gezet maar had blijkbaar één ding over het hoofd gezien, er lang nog een zakje bloemenvoeding onderin het kastje. Ze had het opengetrokken en stond net in de houding om het achterover te gieten. Omdat ik geschrokken was verhief ik mijn stem en riep, "verdomme Elfa!". Geschrokken begon ze te huilen want in haar ogen had ze helemaal niets fout gedaan. En dat was ook zo, wij hadden iets fout gedaan. We hadden gif in haar bereik gelegd. En was ik niet zo alert geweest om meteen te gaan kijken toen ik gerommel hoorde dan had ik op de eerste hulp gezeten. 

Direct na het incident zijn we de klemmetjes gaan installeren. We hadden ze namelijk al klaar liggen, stom, stommer, stomst, dat we niet meteen aan de slag zijn gegaan. Gelukkig is het nu goed afgelopen. Maar ik hou voortaan alles extra goed in de gaten. 

In de nieuwsbrief waarschuwde ze niet alleen voor schoonmaakmiddelen maar ook voor medicijnen en giftige planten. Er stond ook een linkje in naar de website gaafofgevaarlijk.nl.  Hier kan je je kind aan een klein testje onderwerpen. Kiest hij voor een gevaarlijke stof of voor het speelgoed. Ze vertelden dat 51% voor de gevaarlijke goedjes kiest. Je kan een leeftijd kiezen van 1 tot en met 4+. Per leeftijd staat er ander speelgoed wat voor hen interessant is. 

Elfa heb ik meteen even getest en koos in 40% van de gevallen voor de gifstoffen. Ik moet zeggen dat, hoe naïef ook, ik toch best wel verbaasd was. Gelukkig is nu alles veilig achter slot en grendel. Maar opletten moet je altijd! Ogen in je achterhoofd houden en mocht het toch mis gaan, bel altijd direct 112!

Gaan jullie de test ook doen met je kind(eren)? Ik ben benieuwd wat er bij jullie uit komt.

Bovenstaande foto is overigens appelsap ;-)

8 jaar geleden

Mijn zoontje had 60% goed, al was hij niet meer geïnteresseerd om mee te doen bij de laatste twee vragen dus heb ik daar zelf maar geklikt (1tje goed en 1tje fout). Dus het had ook 50 of 70 % kunnen zijn. Gelukkig hebben wij alle giftige stoffen hoog of achter haakjes.

8 jaar geleden

O ja, dat zijn van die dingen waar je van tevoren niet over nadenkt. Vooral als ze gegroeid zijn en ze ineens ergens bij kunnen. Maar geen ambi pure dus, ik ga het onthouden.

8 jaar geleden

Leuk! Ik ben benieuwd naar de uitslag.

8 jaar geleden

Ja ze weten alles feilloos te vinden hoor. Oppassen geblazen.