{{ message.message }}
{{ button.text }}

Flaporen

Afbeelding blog 'Flaporen'

Flaporen ontstaan al in de baarmoeder. Het kan soms voorkomen dat de oren langzaam ontwikkelen en het kraakbeenskelet  dan vervormd. De oren zijn later dan volgroeid en kunnen dan uitsteken. Er is sprake van een flapoor als het oor 2 centimeter van het hoofd afstaat.

Flaporen kunnen ook erfelijk bepaald zijn. 2/3 van de mensen met flaporen hebben een familielid die ook flaporen hebben. 5% van de bevolking heeft flaporen in de ernstige of mindere mate.

Flaporen hebben geen lichamelijke gevolgen. Een persoon met flaporen kan even goed horen als een persoon zonder flaporen. Flaporen wordt wel gezien als een schoonheidsfoutje en dat kan iemand "anders" maken.

Kinderen kunnen door de flaporen gepest en onzeker worden. Bij kinderen vallen flaporen meer op omdat de oren op een jonge leeftijd al volgroeid zijn. De enige manier om flaporen weer normaal te krijgen is door middel van een operatie. De duur van een operatie hangt van het oor af. Een operatie wordt meestal bij kinderen van een jaar of vijf, zes gedaan. De operatie wordt meestal niet eerder gedaan omdat de kans op vervormen dan groot is.

De resultaten van zo een operatie is goed. Je hebt er verder weinig last en het litteken zit achter het oor. Het kan soms wel voorkomen dat het oor weer gedeeltelijk terugspringt en staat het niet symmetrisch met het andere oor. Het oor ziet er wel beter uit vergeleken met het oorspronkelijke oor.

Een operatie aan flaporen worden niet altijd vergoed. Er wordt eerst gekeken of het kind hier echt onder lijdt.  Bij kinderen tot 13 jaar word een operatie meestal wel vergoed. Bij kinderen die ouder zijn of bij volwassenen wordt er gevraagd naar een psychiatrisch rapport.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je