Snap
  • Kind
  • Gezond

EHBO bij kinderen-wat weet jij er eigenlijk van?

Kinderen leren door vallen en opstaan en daar hoort helaas soms ook EHBO bij. Toch weten de meeste ouders weinig van het toepassen van eerste hulp.

Terwijl ik op een zonnige zondag in de tuin aan het genieten ben van een gezellig tijdschrift en het mooie weer hoor ik opeens een doffe, harde klap. Deze klap wordt gevolgd door hartverscheurend gehuil. Ik besluit meteen te gaan kijken en tot mijn grote schrik blijkt dat mijn oudste meisje van 7 jaar een ongeluk heeft gehad. Ze is op haar fiets in botsing gekomen met een rijdende auto. Terwijl mijn hart klopt als een gek, troost en observeer ik haar. Behalve de nodige schaafwonden en hevige schrik valt het gelukkig mee. Het had heel, heel anders kunnen aflopen. Opeens besef ik dat ik eigenlijk maar weinig van EHBO bij kinderen weet. Ik heb nooit een cursus gevolgd en ik heb het gelukkig ook nog nooit echt nodig gehad, maar nu komt het allemaal toch wel akelig dichtbij. EHBO bij kinderen-wat weet jij er eigenlijk van?

Schaafwonden en EHBO

Schaafwonden bij kinderen komen zeer regelmatig voor, maar hoe pas je op de goede manier EHBO bij je kind toe?

  • Bij bloedverlies druk je met een verband of een schone doek op de wond
  • Vervolgens spoel je de plek schoon met wat water
  • Zit er grind in de wond? Haal dit er dan voorzichtig uit met een pincet
  • Laat de wond, indien mogelijk, even aan de lucht drogen
  • Gebruik liever geen pleisters, maar zalfcompressen

EHBO tips voor ouders

Behalve bij een schaafwond kan er bij kinderen helaas ook eerste hulp nodig zijn bij diverse andere incidenten. Hieronder volgen enkele EHBO tips voor ouders.

  • Heeft je kind iets giftigs doorgeslikt? Geef hem dan geen melk of water, maar bel direct 112 voor advies. Op iedere giftige stof reageert een kind immers anders
  • Sla bij verslikking 5 keer op de schouderbladen van je kind. Voer pas daarna eventueel de Heimlichgreep uit
  • Na verdrinking direct 5 keer beademen en indien nodig dan pas reanimeren
  • Koel een brandwond minimaal 10 minuten, ook als deze er op het eerste gezicht niet ernstig uitziet
  • Observeer je kind na een ongeval altijd extra goed. Soms heeft een kind niet meteen klachten maar ontstaan deze later alsnog.

Een EHBO cursus?

Ben je toch bang dat je niet weet hoe je eerste hulp moet verlenen aan je kind? Probeer in alle omstandigheden rustig te blijven; hoe moeilijk het meestal ook is. Daarnaast kan een EHBO cursus volgen zeker handig zijn. Kijk eens op www.ehbo.nl

Heb jij nog EHBO tips voor andere moeders? Reageer ook!

Geschreven door mama Nienke

9 jaar geleden

Graag wil ik even toevoegen; ga na (bijna) verdrinking ALTIJD naar een arts/ziekenhuis OOKAL lijkt alles goed te zijn afgelopen, de bronchieën kunnen altijd nog vol water zitten en daarop volgt alsnog een (binnenin) verdrinking, tenzij er verder gehandeld wordt. Eigenlijk zou IEDEREEN gewoon een EHBO cursus moeten doen, veel nuttige weetjes en ongelukken zitten soms in een klein hoekje, dat weet iedereen inmiddels wel!!!!

9 jaar geleden

Heel veel kinderen hebben dat. Is 1 van de eerste dingen die ik leerde toen ik kinder-ehbo deed.

9 jaar geleden

Fijn dat jij EHBO op je werk krijgt. Inderdaad; hopelijk is het nooit nodig...

9 jaar geleden

Goede tip met die donkere doeken! Hier zijn ze namelijk panisch voor bloed...