Snap
  • Kind

Eerste schooldag van je kleuter, wat heb je nodig?

De eerste schooldag. Daar gaat je dappere kleuter, op weg naar groep 1 van ‘de grote school’. De eerste dag op de basisschool is een spannende dag voor je kind. En voor jezelf als ouder.

WAT HEB JE NODIG VOOR DE EERSTE SCHOOLDAG VAN JE KIND

  • Een rugzak of leuke tas
  • 2 lekvrije bekers of een pakje drinken 
  • Een broodtrommeltje
  • Gymkleren (als er die dag gymles wordt gegeven)

WAT NEEMT JE KIND MEE NAAR SCHOOL

  • Fruit voor de ochtend
  • Drinken voor de ochtend
  • Boterhammen als je kind overblijft op school
  • Een tussendoortje voor bij de boterham (fruit, snoepgroenten of koekje)
  • Gymspullen (op de dag dat er gymles is)
  • Een rugzakje om alles in te doen

FRUIT OP EERSTE SCHOOLDAG

Op school is er ’s ochtends een fruitmoment. In een luchtdicht doosje blijft fruit lang vers. Je kunt bijvoorbeeld meegeven: stukjes appel, banaan, druiven, stukjes peer, aardbeien, blauwe bessen, snoeptomaatjes, stukjes komkommer, reepjes paprika. Eigenlijk van alles aan fruit en makkelijk eetbare groenten.

DRINKEN OP EERSTE SCHOOLDAG

Op de basisschool zijn er vaste momenten waarop de kindjes drinken. Wat je voor de ochtend kunt meegeven is bijvoorbeeld water, diksap, ongezoet fruitsap, slappe thee of melk.

Op veel basisscholen kun je gebruik maken van schoolmelk. Dan krijgt je kind lekker koude melk. Vraag eens na of op de school van jouw kind ook schoolmelk is en hoe je daar eventueel gebruik van kunt maken.

Neemt jouw kind zijn of haar drinken mee in een beker? Zorg er dan voor dat hier de naam duidelijk op staat, zo voorkom je dat de beker kwijt raakt.

BOTERHAMMEN OP EERSTE SCHOOLDAG

Blijft je kind meteen over op de eerste schooldag, dan moet het boterhammetjes en drinken bij zich hebben. Doe er broodbeleg op dat nog steeds lekker smaakt nadat het meerdere uren in een doosje heeft gezeten. Kies broodbeleg dat niet makkelijk bederft.

Als drinken kun je bijvoorbeeld melk, diksap, ongezoet fruitsap, slappe thee of water meegeven.

Ook hiervoor geldt, zorg er voor dat de naam van je kind duidelijk op de broodtrommel staat, zo voorkom je dat de broodtrommel kwijt raakt.

Een tussendoortje op eerste schooldag

Wanneer je kind overblijft op de eerste schooldag, is het belangrijk om niet teveel eten mee te geven. Het ligt eraan hoeveel je kind eet, maar anders zijn 2 á 3 boterhammen prima met nog een tussendoortje (extraatje). Denk hierbij bijvoorbeeld aan fruit, snoepgroenten of een koekje. 

GYMKLEREN OP DE EERSTE SCHOOLDAG

Om te gymen heeft je kleuter op zich niet veel nodig. Op veel scholen gymen de kleine kindjes in hun ondergoed (een onderbroek en een hemdje) of in een kort broekje en een T-shirt. Soms dragen kindjes (simpele) gymschoentjes, maar vaak kan het ook op blote voeten.

Vraag even bij de juf of meester na wat gebruikelijk is op de school van jouw kind.

RUGZAKJE VOOR EERSTE SCHOOLDAG

Om alles mee te kunnen nemen, is een mooie rugzak of tas die makkelijk te dragen is handig. Bovendien is het een mooi cadeau om deze mijlpaal te vieren.

Wat geef jij mee aan je kind voor op school?

9 jaar geleden

Bedankt voor de nuttige tips ben hier echt mee geholpen mijn zoontje gaat 20 maart voor de eerste keer naar school en ja dat ken ik allemaal nog niet eerste kindje dat anaar school gaat

9 jaar geleden

Als juf van een kleuterklas ben ik het helemaal eens met dit artikel. Zorg er verder voor dat je niet te veel eten mee geeft want het is de bedoeling dat de kinderen hun trommeltjes leeg eten, voor in de ochtend is 1 stuks fruit voldoende en voor de middag is het afhankelijk van hoeveel jouw kind eet. Maar zijn het vaak iets van 2 á 3 boterhammen en nog wat fruit of iets anders extra's. En geef natuurlijk ook niet te weinig mee. Vaak hebben scholen voor de kleuterklassen een koelkast om de melk of andere bederfbare producten in koud te houden, geef de eerste keren wel even aan bij de juf dat hier eten of drinken van jouw kind in zit zodat het niet vergeten wordt. Verdere tips: zorg dat je kind weet wat hij bij zich heeft (hoe zijn haar broodtrommel(s) en bekers eruit zien en laat hem/haar het zelf weg zetten zodat hij/zij het ook zelf kan terug vinden en voor het geval dat er meerdere zelfde bekers/trommels zijn of je kind het toch niet meer zeker weet zorg dat overal de naam van jouw kind op staat, daarmee zorg je voor een stuk minder zoekwerk voor de juf en raken de spullen minder snel kwijt!