{{ message.message }}
{{ button.text }}

Een zusje krijgen is niet niks

Een maand geleden kreeg Nino er een zusje bij. Hij leek het goed te begrijpen en vond Zosja vanaf het begin af aan al erg leuk.

Afbeelding blog 'Een zusje krijgen is niet niks'

Ze was meteen opgenomen in de familie. Wat een opluchting voor ons en wat heerlijk hoe makkelijk hij dit accepteerde. Van te voren had ik mij voorbereidt op alle mogelijke scenario's. Woede uitbarstingen, grenzen opzoeken, Zosja pijn doen, ons pijn doen, veel huilen, zich weer als baby gaan gedragen... dit waren allemaal voorbeelden van peutergedrag bij de komst van een baby die ik had gehoord. Gelukkig was geen van deze dingen het geval. Heerlijk. Wel was Nino erg moe de afgelopen maand. Het kost toch wel veel energie van hem die veranderingen.

Nu een maand later zie ik toch een lichte vorm van jaloezie komen bij Nino. Naast de vermoeidheid die nog steeds aanwezig is wil Nino nu regelmatig op schoot zitten en hij wil dan niet dat Zosja ook op schoot zit. Gelukkig accepteert hij het wel als ik zeg dat Zosja er nou eenmaal ook mag zitten. Behalve dat vind hij het opeens niet meer leuk als ik haar borstvoeding geef. Hij kan dan even niet zo veel aandacht van mij krijgen en dat heeft hij nu wel door. Hij zegt dan dingen als 'Zosja niet borst' maar hij gaat vooral grenzen opzoeken en veel zeuren. Hij pakt dingen die hij niet mag hebben en gaat ermee aan de wandel, wetende dat ik niet achter hem aan kan gaan, hij luistert niet naar mij als ik hem iets vraag en hij zeurt constant dat ik hem moet helpen met het bouwen van waar hij net mee bezig is. 

Ik snap het ook wel, hij moet mij opeens delen en het nieuwe, bijzondere is er wel vanaf. Helaas zal Nino het toch moeten accepteren dat het nu gewoon zo is en delen hoort daar nou eenmaal ook bij. Alsnog vind ik dat hij erg lief is voor zijn zusje, zo brengt hij graag een speentje naar haar, helpt mij met haar in bad doen, aait haar over haal bolletje, wil altijd een goedenacht kus van haar voor het slapen gaan en wil hij dat Zosja overal mee naar toe gaat. Hopelijk is de nieuwe situatie snel gewend en krijgt Nino weer wat meer energie zodat de dagen waar ik alleen met Zosja en Nino ben niet steeds strijd gaan opleveren. Een zusje krijgen is ook niet niks.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je