{{ message.message }}
{{ button.text }}

Een kleuter is geen "schoolkind"

Dit plaatje kwam ik tegen op Facebook en het geeft zo goed weer hoe ik denk over kleuters

Afbeelding blog 'Een kleuter is geen "schoolkind"' Achtergrond blur afbeelding

Kleuters willen met hun hele lijf de wereld ontdekken. Alles doet mee en voelt mee. Alles moet opgepakt worden, gevoeld worden en soms wordt er aan gelikt. Maar daar leren ze van! Echt waar. Een kleuter is geen "schoolkind". Je kan niet van ze verwachten dat ze netjes in de schoolbanken zitten en werkbladen maken. Kleuters moeten bewegen, ontdekken, voelen!

Ik heb het een getest. Zo heb ik mijn kleuters een versje aan geleerd. De groep had ik in tweeën gesplitst (evenredige groepen). Met de ene groep ben ik stil achter een tafel gaan zitten. Netjes voeten op de grond, rechtop en de armen op tafel. Met de andere groep ben ik gaan bewegen. Door de klas en met alle spullen die in het versje zaten door het lokaal. Ze mochten alles aanraken en wanneer we het woorden zeiden, liepen we erheen en pakten het op. En dan nu de vraag.... welke groep heeft het versje het beste onthouden?.... Ik denk dat je het antwoord wel weet. :-)

In mijn klas heb ik een "lab". Ze vinden het heerlijk om daar in te spelen. Samen ontdekken en lekker die fantasie gebruiken. Heerlijk om naar te kijken, maar ook zeker heerlijk om aan mee te doen. Daar heb ik ook een leerling leren tellen. Door druppeltjes in een bakje te doen. Dat had zijn interesse....

In mijn kring laat ik ze dan ook niet te lang stil zitten. Ik wissel mijn activiteiten af... Eventjes luisteren, daarna wat doen en als afsluiting iets "leren". Ze luisteren allemaal en zitten goed "stil". Soms komt een kind met een onderwerp, een liedje, een plaatje of iets anders... Dan laat ik mijn planning los en ga erin mee. Reken er dan maar op dat de kinderen dan nog langer hun aandacht erbij kunnen houden. Vooral toen iemand een dino-ei had meegenomen... Ik heb wel een uur met ze in de kring gezeten. Dino's opgezocht, badje gemaakt (want het ei moest "uitgebroed" worden in water), naam bedacht, gekeken wat hij of zij moest eten. Geweldig en ze hebben het er nog steeds over.

Dit plaatje zegt alles wat ik denk... een kleuter leert met heel zijn lijf. Laat hem lekker spelen. Daar leren ze van!

Speel jij ook met jouw kind? Hoe gaat het bij jullie kind in de kleuterklas?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Kind

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je