{{ message.message }}
{{ button.text }}

Een kind doet niet moeilijk, hij heeft het dan moeilijk.

kijk, luister, adem door.

Afbeelding blog 'Een kind doet niet moeilijk, hij heeft het dan moeilijk.' Achtergrond blur afbeelding

Kinderen kunnen van het ene op het andere moment helemaal uit hun dak gaan. Vaak is dit een gevolg van iets anders. Een emmer die overloopt na een dag school met veel prikkels. Gek spelen met opa, iemand die boos is op een ander. De voorbijrijdende auto’s, allemaal prikkels die het ontwikkelende brein moet verwerken.

En dan soms, is dat brein vol, verzadigd en moet er weer ruimte komen en dat kan door te ontladen. Dit kan zich uiten in driftbuien, aandacht vragen, huilen etc.

We zien het niet altijd aankomen als ouders en dan reageren we op het gedrag van het kind dat we als ‘moeilijk’ zien. Dat zegt vooral ook wat over onszelf. Wij vinden het gedrag moeilijk. Misschien zijn wij zelf wel moe of is ons glas bijna leeg.

Dan kan het dus gaan knallen in huis. Je kind gaat huilen, schreeuwen, probeert je aandacht te trekken door met iets te gooien of wordt heel boos om iets, in jouw ogen, onbenulligs.

Door zelf rustig te blijven kun jij je kind helpen te ontladen, door er te zijn, door in te zien dat het iets is van je kind en niet van jou, dat je kind een probleem heeft en dat je er dan juist moet zijn. Luister actief, wees aanwezig, biedt de ruimte om de emoties te laten gaan en voor jezelf is het van groot belang door te ademen en te beseffen dat het moment voorbij zal gaan.

Wat ik met dit bericht eigenlijk wil meegeven; Zorg dat je eigen glas gevuld blijft door voor jezelf te zorgen middels ontspanning, me time en te doen wat je leuk vind. Zo houd je de ruimte en rust om er voor je kind te zijn als hij het even moeilijk heeft. En mocht je wel eens een keer boos worden omdat je glas bijna leeg is en jij als mens ook gewoon boos mag en kan worden, vergeef dan jezelf en erken wat er is gebeurd. Durf oprecht ‘sorry’ te zeggen en vertel eerlijk en puur dat het soms ook voor mama’s en papa’s wel eens teveel is. Mijn laatste boze momentje met een oprecht excuus nadien was vanmorgen nog. Daarom schrijf ik nu deze blog, juist omdat ik dat leuk vind en ik dus mijn eigen glas weer even aan het vullen ben. 

Volg je mij al op instagram? @kind_als_generatiespiegel

Mijn levensmotto: Haal het beste uit je leven met kinderen als jouw spiegel en ontwikkel jezelf, oordeel niet over de ander, help juist door te luisteren en je kennis en ervaringen te delen.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je