Snap
  • Kind
  • enigkind
  • eenkind
  • eenofmeer
  • hoeveelkinderen

Een is ook maar zo alleen..

Bewust ''maar'' een kind; zielig of bofkont?

Typ op google maar eens in ‘’enig kind’’ de tweede hit die je krijgt is ‘’enig kind zielig’’. Vond ik dan wel weer apart. Zoeken we dit echt zo op? Vinden we het echt zielig? Of zijn we nieuwsgierig naar wat anderen hiervan vinden?

Ik heb van jongs af aan van de daken geschreeuwd dat ik wel heel graag moeder zou willen worden. Hoeveel wist ik niet, maar wel veel haha. Ik van die vriendenboekjes schreef ik het ook al bij de vraag ‘’wat wil je later worden’’ ‘’MOEDER’’. Thank god dat dat is gelukt. Maar toen kwam al snel de vraag (Mees was nog amper geboren zeg maar) ‘’en wanneer komt de tweede’’. Heb die vraag nooit als vervelend of storend ervaren. Iedereen wist wel dat we niets liever zouden willen dan nog een kindje, een broertje of zusje voor Mees. Maar wat als je dit niet zou willen? Wat als je bewust ‘’kiest’’ voor een kind?

Je hebt het vast wel eens gehoord, een is geen, een is alleen, een is zielig, straks staat ie er helemaal alleen voor, een is toch ongezellig, hoe leuk als ze samen een band hebben, vriendjes voor het leven en nog wel veel meer. Van de andere kant natuurlijk ook, je kan je aandacht nooit zo goed verdelen, dan moeten ze de ouders ‘’delen’’, ruzies, de kindjes die alleen zijn zijn echte bofkonten enz.

* Naar schatting is nu één op de elf kinderen een enig kind. Dat is dubbel zo veel als dertig jaar geleden. 


* Het gemiddeld aantal kinderen per vrouw is sterk afgenomen. In 1900 was dat nog 4,5, nu is het 1,8 à 1,9. 


Volgens het CBS ligt het aantal kinderen bij vrouwen geboren na 1950 op gemiddeld 1,8 en 1,9. De generatie van nu zal gemiddeld 1,8 kinderen krijgen verwacht het CBS. Het aantal kinderen schommelt dus niet veel, maar daalt wel licht. Dit komt vooral door huwelijken die spaaklopen en bewuste keuzes. Maar ook doordat vrouwen op latere leeftijd kinderen krijgen, waardoor het vaak maar bij eentje blijft.

Wat vinden jullie van de vraag, wanneer komt de volgende? En zijn hier mama’s die bewust voor een kind hebben gekozen?

p.s. de keuze die je hierin maakt is nooit fout. Altijd doen waar je gelukkig van wordt toch?!

p.p.s. en moeder mogen zijn is toch sowieso al het allermooiste wat er is

4 jaar geleden

Dank voor je reactie! Ga zeker ten volste van mijn gezin en dochtertje genieten 😃

4 jaar geleden

Het is oke, maar ik snap dat het lastig is om te accepteren als je gevoel er eigenlijk meer wilde. Maar enigst kinderen vind ik niet zielig, verwend of welk ander vooroordeel je ook om je oren krijgt. 😁 Eerlijk gezegd denk ik dat het voor een kind wel fijn is om niet de aandacht te hoeven delen, om lekker op je gemak wakker te kunnen worden zonder dat een broer of zus je uitdaagd door lekker irritant te gaan doen 😂 Bij ons mega gezellig joh s,ochtends vroeg 😅 Geniet van je gezin en alle extra dingen die je erbij kan doen.

4 jaar geleden

Ik ben opgegroeid met 1 zus waar ik niet de beste band mee heb...nu zelf 1 dochter en nr 2 lukt(e) helaas niet meer. Had ik toch zeker graag gehad maar helaas geen bewuste keuze voor mij. Hoop hier te lezen dat 1 ook prima is En meer dan genoeg is 😁 maar voor nu lastig te accepteren...

4 jaar geleden

Meen je! Wat jammer! Probeer altijd wel mn best te doen en ook eerst te kijken of iemand hier (recent) al over heeft geschreven haha. Maar gezellig druk met elf! Denk inderdaad ook niet dat ze zieliger zouden zijn, meer wat er een soort wordt geroepen en niet waar is haha. Wel benieuwd naar net die ''afweging'' - als dat het is om te gaan voor een tweede of juist bewust voor een kind.