Snap
  • Kind

EEN BRIEF AAN MIJN DOCHTER – LIEVE LOLA – 26 MAANDEN

Ik schreef een emotionele en vrolijke brief aan mijn dochterlief die inmiddels alweer 26 maanden oud is.

Lieve Lola,

Vandaag ben je 2 jaar en 2 maanden, mijn kleine wijsneus!Vandaag is niet alleen een zonnige dag. Het is ook een dag met een donker randje. Vandaag zou jouw vriendinnetje Lotte eigenlijk 2 jaar geworden zijn. Helaas hebben jullie elkaar nooit in het echt mogen ontmoeten, alleen in jullie mama’s dikke buiken. Lotte werd een sterretje en een mooie vlinder in haar mama’s buik 2 jaar geleden. Vandaag denkt mama veel aan Lotte, en aan de papa en mama van Lotte. Maar ook aan haar kleine broertje Jens, die de zon weer heeft laten schijnen in het liefdevolle huis van zijn papa en mama. En vandaag schijnt zijn zonnetje speciaal voor Lotte!

Deze maand was weer een bijzondere maand waarin je veel hebt meegemaakt. Zo bezochten we het consultatiebureau na bijna een jaar tijd. De arts en haar assistente waren zichtbaar onder de indruk van hoe goed je alle lichaamsdelen van jezelf en die van de pop goed en zonder twijfel kon aanwijzen, hoeveel fantasie je nu al hebt én hoe goed jij kan puzzelen. Natuurlijk was je erg onder de indruk van al die aandacht en werd je er een beetje verlegen van, mijn altijd zo’n grote kletskous was er stil van. Vooral het opmeten onder het latje vond je ontzettend spannend en zorgde voor dikke tranen. Je weegt nu ondertussen alweer bijna 13 kilo en bent zo’n 89 cm groot, wat word je toch groot! Mama is super trots op jou, want je hebt het weer super goed gedaan, schat! De volgende keer mag je lekker met je zusje meekijken.

Deze maand was ook de maand dat je verhuisde van je babybedje naar een groot bed en van je babykamertje naar een echte grote meisjeskamer! Je kon niet wachten tot het zo ver was en sliep meteen super knap zonder huilen in je nieuwe plekje in huis! Wat is je kamer mooi geworden en wat ben je trots op je grote bed! Je slaapt zelfs al weken zonder plankje en ook zonder speen is geen probleem. Wel heb je deze maand moeite met je middagdutjes. De ene keer val je zo in slaap, de andere keer is het een groot drama en doe je er alles aan om niet te hoeven slapen. Zo ook op het schooltje. Dat vinden papa en mama soms best moeilijk, als je dan zo ontzettend overstuur word terwijl je wel heel erg moe bent. ’s Avonds gaat het in slaap vallen stukken beter. ’s Ochtends zijn we nu aan het oefenen met Sam het schaapje, je nieuwe slaaptrainer. Je vindt het nog erg lastig dat je eerste even zelf mag spelen of lezen voordat zijn oogjes open gaan. Hopelijk lukt het binnenkort wel na al het oefenen en kunnen papa en mama iets langer uitslapen terwijl jij lekker zelf kunt spelen. Want dat kun je prima hoor!

De laatste weken ben je erg veel bezig met de relatie en het samenspelen met andere kindjes uit je “klasje”. Sommige kindjes zijn niet zo goed in samenspelen en slaan en trekken aan je haartjes. Je bent daar erg mee bezig. “Niet slaan”, “samen delen” zeg je regelmatig waarbij je uitbeeld dat je iemand slaat. We leren je nu dat slaan inderdaad niet lief is en dat je met je vingertje mag wijzen en zeggen “niet slaan” of het tegen de juf mag vertellen. Als een echte wijsneus loop je blijkbaar ook rond op het schooltje. Je vertelt als een echte klassenassistente aan de andere kindjes wat ze moeten doen en waar ze naartoe moeten. Gelukkig doe je het op een lieve, geduldige en zorgzame manier. Je bent nu al echt een juffie! Binnenkort mag je naar een hoger groepje, je hebt er nu al zin in vertel je tegen mij!

De grote kindjes leren ook om op de grote wc te plassen. Eerder deze maand plaste je zomaar weer eens op het potje, met een poepje er bij. Die mega trotse glimlach die daarna op je snoetje stond was er eentje om in te lijsten. Wat ben je toch een knappe meid! Wat waren opa en oma en ik super trots op je!

Ook hebben we samen deze maand een aantal leuke kleine uitstapjes gemaakt. Zo gingen we een paar keer bij de diertjes kijken en samen taartjes eten in een restaurant. Ook ging je met papa naar de dierentuin en maakten jullie nog meer leuke uitstapjes. Dat vind ik zo fijn, want mama moet even rustig aan doen nu de baby bijna geboren word. Je weet heel goed dat mama een baby in haar buik heeft. Regelmatig wil je even knuffelen met mama’s (liefst blote) buik en geef je er kusjes op. Soms zeg je zelfs “hou van jou” tegen je zusje. Je weet heel goed dat mama je nu niet kan tillen en soms moet liggen door het baby’tje in haarbuik. Je helpt zo veel mogelijk mee. Je bent nu al een hele lieve grote zus!

Nog heel eventjes wachten en dan kunnen we eindelijk je kleine zusje ontmoeten. Ik ben zo benieuwd of ze net zo leuk, lief, mooi, grappig, eigenwijs en zorgzaam is als jij lieve Lola!

Mama houd van jou!

xxx

Mama

Lees mijn andere maandelijkse brieven aan Lola hier.

7 jaar geleden

Lotte is de dochter van mijn beste vriendinnetje wat ik al mijn hele leven ken. Ze was tegelijk met mij zwanger en Lotte werd "geboren" op de uitgerekende datum. Helaas was haar hartje in de uren daarvoor gestopt met kloppen. Dat was zo ontzettend onwerkelijk en oneerlijk en nog steeds erg verdrietig. Gelukkig hebben we het samen een bijzonder plekje gegeven en blijft Lotte altijd in onze gedachten :-)

7 jaar geleden

Ik begrijp dat lotte niet jou kindje is toch? Wat onwijs mooi dat je toch dan zo er naar kijkt en er even stil bij staat. Prachtig! Het raakt me. En ik herken ik veel in je verhaal over je dochter. Hier een onwijze wijsneus van een knul maar oh zo trots! Geniet er van en veel sterkte voor jullie en de papa en mama van lotte!

7 jaar geleden

Dat heb je goed gelezen ;-) Fijn gevoel is dat hè!?

7 jaar geleden

Wat een trotse mama! Zo klink je iig, zo liefdevol en zo puur over je prinsesje... Sprak me erg aan. Bedoel alle mama's zijn super trots en hun kindje is de beste maar las je stukje en het sprak me aan. Ik heb zelf een dochtertje van 3 maandjes en ben nu al zo trots op haar. Heel veel succes de laaste lootjes van de zwangerschap!