Snap
  • Kind
  • post

Dyslexie meer dan een leesprobleem

Mede op advies van diverse mama bloggers heb ik me meer verdiept in dyslexie. Uiteraard veel informatie over gevonden. Onderstaand artikel is het eerste resultaat hiervan zoals ook op mijn eigen platform (www.deleukstekinderen.nl) geplaatst. Ik ben benieuwd naar jullie reactie.

Dyslexie heeft niet alleen gevolgen voor het leren van talen, maar ook voor andere vakken waar veel lezen aan te pas komt. Bijvoorbeeld met geschiedenis, rekenen en het verwerken van instructies van de leerkracht. Kinderen met dyslexie moeten, in vergelijking met hun klasgenoten met eenzelfde intelligentie, onevenredig veel energie in steken in deze vakken, waar lezen een belangrijk onderdeel van uitmaken.

Dyslexie kan een grote invloed hebben op een kind en zijn omgeving. Naast leesproblemen komen vaak sociaal-emotionele problemen voor. Leren lezen en schrijven is voor kinderen vaak belangrijk. Als dit niet goed gaat, schaadt dit het zelfvertrouwen van het kind.
Dyslexie kan het gevoel van eigenwaarde bij een kind zwaar ondermijnen. Het kan tot frustraties leiden als het kind voldoende intelligent is maar het technisch lezen niet onder de knie krijgt, terwijl het bij klasgenootjes probleemloos lijkt te verlopen. Ook kunnen motivatieproblemen ontstaan waardoor kinderen geen zin meer hebben om het lezen te blijven oefenen, terwijl zij juist extra oefening nodig hebben om een minimaal leesniveau te halen. Hieronder enkele klachten nader toegelicht die verband kunnen houden met dyslexie.

  • Onvoldoende motivatie
    Zeker wanneer er nog geen diagnose is gesteld kan een kind allerlei redenen bedenken waarom het lezen en spellen niet lukt. Het vele oefenen zonder veel resultaat kan voor demotivatie zorgen.
  • Lichamelijke klachten
    Een kind kan klagen over buikpijn of hoofdpijn. De inspanning die een kind op school moet leveren kan zo zwaar zijn dat dit zich uit in lichamelijke klachten. Of een kind probeert hiermee (onbewust) de aandacht van de lees- en spellingproblemen af te leiden.
  • Faalangst
    De kans bestaat dat een kind faalangst ontwikkelt, de angst om te falen of tekort te schieten, de angst om niet aan bepaalde verwachtingen te kunnen voldoen.

10 jaar geleden

Leuk en informatief om te lezen!

10 jaar geleden

Ik heb ook dislexie. En naast de negatieve effecten heeft het ook positieve effecten. Mijn logische redenatie is meer ontwikkeld dan die van niet-dyslecten. Dat zorgt er voor dat je heel goed kunt onderzoeken. Dat slechte dokters handschift is het gevolg van dyslexie onder een groot aantal dokters. Dus laat het je niet tegen houden. Ik vind dat het onderwijs in nederland beter zou kunnen om het maximale uit iemand met dyslexie te kunnen halen. Het voelt een beetje als een linkshandige met rechts te laten schrijven. Dat moest vroeger ook, en nu vinden wij dat belachelijk. Ooit komt die tijd ook voor dyslectie. ( nu drie keer anders gespeld)

10 jaar geleden

Onze dochter is ook 7 mogelijk kan ze in januari getest worden. Ze heeft dan 1,5 leesonderwijs gehad.

10 jaar geleden

Wat ook lastig is aan dyslexie is dat het nog niet heel vroeg met 100% zekerheid is vast te stellen. Mijn dochter is net 7 en gaat nu naar logopedie om dyslexie uit te sluiten. Volgens de logopedist is 7 eigenlijk nog iets te jong...Afwachten maar..