Snap
  • Kind
  • gezin
  • huishouden
  • duurzaam

Duurzaam huishouden met 3 kids: Hoe dan?

Een gezin van 3 kids: Een tiener, een kleuter en een (bijna) peuter. Dat mag je natuurlijk niet milieubewust noemen, want iedere aardbewoner zorgt onvermijdelijk voor heel wat afval, uitstoot en andere zaken die het milieu schaden. Toch doen wij ons best om ons huishouden zo duurzaam mogelijk te houden, zonder dat we in een zelfvoorzienend hutje op de hei wonen. Lees vooral verder als je tips voor een duurzaam houden kunt gebruiken!

Keep it simple stupid

Hoe houden we onze ecologische voetafdruk zo klein mogelijk in een groot en divers gezin? We maken het onszelf vooral niet te moeilijk. We zijn kritisch op wat we in huis halen. Boodschappen, kleding, huishoudelijke artikelen: Niet alles komt zomaar binnen. Dat lijkt lastig, maar op een gegeven moment wordt die kritische blik normaal.

Minimalisme is hip. En consuminderen is beter voor het milieu. Maar ik geef eerlijk toe dat ik dol ben op mooie spullen. Gelukkig kun je die ook tweedehands vinden. Daarom koop ik vaak bij kringloopwinkels, rommelmarkten en op tweedehands marktplaatsen online. Zowel kleding, als meubels en (interieur-)accessoires. Op mijn blog vind je tips voor het shoppen op Marktplaats en hoe ik altijd succes heb in kringloopwinkels.

Als we nieuw kopen, kopen we kwaliteit. Liefst natuurlijke materialen en eerlijk geproduceerd. Je kunt het niet altijd allebei hebben helaas. Daarom kies ik in de supermarkt vaker voor het fairtrade logo dan voor biologische producten en gaat een niet bio banaan zonder verpakking sneller in het winkelmandje dan de bio variant met plastic eromheen.

Voor de buitenwereld

Verder hebben we nog heel wat aanpassingen gedaan in ons huishouden om minder afval in huis te halen. Wasbare luiers, wasbare wattenschijfjes, wasbaar koffiefilter, een theepot met los theefilter... Het is een sport geworden om duurzame alternatieven te vinden voor in huis.

Vriendlief maakt ons brood, pindakaas, humus en soms zelfs pasta. We hebben sinds kort twee wormenbakken voor GFT afval en hebben we een piepklein kruiden- en moestuintje.

Dat lijkt voor de buitenwereld vaak veel werk, maar dit valt in de praktijk reuze mee. En het geeft echt een kick om te zien hoe onze kliko bakken steeds minder vol raken.

Ook hebben mensen vaak de neiging om zich te verontschuldigen als ze wegwerpbillendoekjes tevoorschijn halen of hun kinderen een pakje drinken geven. Ik oordeel niet en vind het alleen maar tof dat ze zich er dus wel bewust van zijn. Dat is vaak al de eerste stap!

Ik vind het leuk om traktaties uit te delen met weinig afval, maar ik doe echt niet moeilijk als onze kinderen weer met een tasje vol plastic thuiskomen. Als we op pad zijn weten ze dat ze geen ballonnen mogen aannemen (heeft onze kleuter totaal geen moeite mee) en nemen we een ijsje in een hoorntje in plaats van 1 in een bekertje. Het zijn de kleine dingen die het doen. En steeds vaker merk ik; Goed voorbeeld doet volgen. Vriendinnen die opeens een tasje tevoorschijn toveren bij de winkel of ook een rietje weigeren op het terras.

Vind je het leuk als ik vaker tips en ervaringen deel over onze weg naar een milieuvriendelijker huishouden? Heb je specifieke onderwerpen waar je nieuwsgierig naar bent? Laat het mij dan vooral weten!

Liefs, Mirjam