Snap
  • Kind
  • kinderopvang
  • gratis
  • basisvoorziening

Drie dagen gratis kinderopvang voor ieder kind

Dat vindt GroenLinks

Volgens GroenLinks moet ieder kind recht krijgen op drie dagen gratis kinderopvang. GroenLinks-leider Jesse Klaver wil zo een einde maken aan de kinderopvangtoeslag. Deze zorgt voor veel problemen.

Jesse klaver vertelt dat hij het systeem veel te ingewikkeld vindt. "Eerst betalen mensen geld aan een kinderopvangorganisatie en krijgen dan weer geld terug van de overheid. Het is één groot gedoe." Veel ouders voelden ook ellende, wanneer ze de toeslag ontvingen en later weer moesten terug betalen. 

Volgens Jesse Klaver is de oplossing eenvoudig. "Wij zeggen: maak het gratis. We moeten dat gewoon aanbieden als overheid, net als je met onderwijs doet." Drie dagen gratis kinderopvang voor ieder kind, vindt GroenLinks.

Hoge kosten

"Het is niet voor het eerst dat GroenLinks met dit plan komt." vertelt politiek verslaggever Roel Schreinemachers. "Tot nu toe was hier geen meerderheid voor." Maar Klaver denkt dat hij het voor elkaar krijgt. "We denken dat we partijen die nu nog twijfelen over de streep kunnen trekken."

Als de kinderopvang basisvoorziening wordt, hangen hier hoge kosten aan vast. Daarom wilt GroenLinks dat het kabinet snel uitzoekt hoe dit kan worden betaald. Zodat een volgend kabinet de gratis kinderopvang snel kan invoeren.

Ben jij het met GroenLinks eens en moet ieder kind drie dagen gratis kinderopvang krijgen?

Bron: RTL Nieuws

4 jaar geleden

Goed plan! 👍

4 jaar geleden

k ben geen Klaver-Fan, maar ben het hier wel mee-eens. Ik vond het een drama om de toeslag aan te vragen, teveel administratief uitzoek werk en nog steeds vraag ik me af of ik het goed heb gedaan. Teveel gedoe! Desnoods wordt er net als op de basisschool een vrijwillige eigen bijdrage gevraagd, zou ik prima vinden. Maar dit is wel een grote administratieve rompslomp. Ik ben overiges wel benieuwd naar reacties van andere mbt alle protesten van de basisschoolleraren, waar weer bijna geen geld voor is.