Snap
  • Kind
  • schermtijd
  • digitaleopvoeding

Digitale opvoeding: tips!

Wij zijn de eerste generatie ouders die hun kinderen compleet opvoeden in de digitale wereld. Steeds sneller komen kinderen in aanraking met de wereld van de digitale apparaten. Nu, tijdens de coronapandemie, is het digitale gebruik vele malen hoger dan voorgaande jaren. Schoolactiviteiten kunnen niet meer fysiek plaatsvinden en worden verplaatst naar een online omgeving. Hoe kun je hier het beste mee omgaan? Hoe leer je je kind verstandig omgaan met media? En, wat is digitale opvoeding precies? Lees het allemaal in deze blog!

Digitale opvoeding

Digitale opvoeding wil zeggen dat je je kind leert om op een kritische, selectieve en bewuste manier om te gaan met digitale media. Veel opvoedvragen gaan tegenwoordig over het mediagebruik van kinderen. Het is een grote uitdaging om naast digitale media ook tijd vrij te maken voor bijvoorbeeld (buiten spelen), sporten, lezen en slapen. Het kan lastig zijn om hier de juiste balans in te vinden. Toch kun je je kind hierbij helpen. 

Verdiep je in digitale media 

Verdiep je in de apps die jouw kind gebruikt. Het is belangrijk om hier bij betrokken te zijn. Als jij niets afweet van het online leven van jouw kind, zullen ze ook niet naar jou toekomen als zich hier iets afspeelt. Dit wil niet zeggen dat je als ouder zelf actief moet zijn op de verschillende platformen. Informeer jezelf voldoende zodat je met je kind mee kunt praten. 

Informeer je kind

Als tweede is het van belang om als ouder je kind te informeren over de voor- en nadelen van social media. Met name jongere kinderen staan zelf niet stil bij de gevolgen van de acties die ze online uitvoeren. 

Begeleiding

Begeleid je kind wanneer hij of zij voor het eerst op social media gaat. Maak samen een account aan. Kijk samen naar de instellingen.

Vertrouwen

Geef je kind het gevoel dat je hem/haar vertrouwd. Ga (met name bij de oudere kinderen) niet ongevraagd controleren en geef je kind zelf de verantwoordelijkheid. Bij jongere kindjes is het uiteraard wel aan te raden om mee te kijken. 

Schermtijd

Vind jij dat je kind écht te veel tijd doorbrengt achter schermen? Hou eens bij wat de totale schermtijd per week is. Er zijn verschillende apps om dit te meten. Wanneer blijkt dat dit echt te veel is, maak je hier duidelijke afspraken over. Balans is de key. 's Ochtends een uurtje gamen is helemaal niet erg als er in de middag lekker buiten gespeeld wordt. 

Duidelijke afspraken

Zoals hierboven ook al benoemd wordt, is het maken van duidelijke afspraken belangrijk. Wees consequent en kom ook als ouder je afspraken na. Heb je beloofd dat je kind voor het eten nog even op de iPad mag? Laat dit dan ook toe. Welke afspraken er precies worden gemaakt, verschilt natuurlijk per gezin. 

Welke afspraken heb jij thuis gemaakt?