{{ message.message }}
{{ button.text }}

Deze chaotische mama doet ook maar wat...

Bewuster leven.. Lukt jou dit?

Afbeelding blog 'Deze chaotische mama doet ook maar wat...' Achtergrond blur afbeelding

Oke oke.. voordat ik begin moet ik wel direct iets bekennen. Ik ben er nog lang niet en ga wel eens (x10) de mist in. Maar volgen jullie mij gezellig in mijn weg naar een duurzamer & bewuster leven?


Je kent het wel... je loopt in de winkel en de glitters en kleuren komen je tegemoed. Daar staat je 4 jarige dochter te kwijlen voor het speelgoedschap.. en geef haar eens ongelijk!! Die eenhoorn, dat make up setje en al die kleuren en glitters. She wants it all en jijzelf denkt.. no way!! Sowieso omdat het niet matcht in je interieur maar hopelijk ook omdat je in speelgoed een bewuste keuze wilt maken. Dusja, wat doe je als je zelf wat bewuster wilt zijn? Inderdaad meestal ga ik opzoek naar een andere, het liefst houten variant. Maar ik heb ook met al die glitters en troepjes gespeeld.. en krijg dat ook vaak terug te horen: Laat haar toch zelf iets kiezen, zelf vond je dat ook leuk. (Doet mij meteen denken aan: Jaylinn kreeg een koffie setje van plastic, vervolgens met 5 december een set van hout, 3 jarige Jaylinn: 'Oh mama, Sinterklaas wist natuurlijk dat je liever geen plastic koopt maar dat wij hout willen. Wat goed van hem!!' 

Jaylinn krijgt uiteraard ook dit soort speelgoed maar mijn persoonlijke voorkeur gaat toch echt uit naar hout & duurzamer materiaal. Vaak met haar verjaardag maak ik dan ook een wenslijstje. Die heb ik 3 jaar lang gemaakt.Maar nu mag ze ook helpen en komen daar toch ook echt plastic prulletjes tussen bij staan. Het liefste laat ik haar dan kiezen uit duplo, barbies of my little ponies omdat ik bij dat soort materiaal dan nog denk:  'onverwoestbaar dus daar word heel lang gebruik van gemaakt. Maar het blijft plastic, wat doen jullie?! Hebben jullie nog tips voor mij? Ook vind ik het lastig want hout is ook direct wat duurder en daardoor 'verplicht' je andere tot een wat duurder cadeau.

Ook proberen wij te letten op ons watergebruik. De kranen niet laten stromen. Bekertje water vullen en de rest gebruiken voor bijvoorbeeld de plantjes. Ook zag ik via mijn buurvrouw een soort douche wekker. Ideaal, direct besteld. Ook douchen wij veel tegelijk. Dus als ik ga douchen dan douchen mijn twee meisjes mee. Ik ben dan 2 minuten langer onder de douche bezig maar ik bespaar daar mee een hele douche beurt.

Ik hou van Vintage!!  Maar echt!! Job wordt er gek van!! Ik zie in alles nog een tweede leven. Ik geef veel weg en verkoop ook regelmatig spullen door. Zo heb ik een eigen instagram winkeltje met veel rotan spullen en kinderspeelgoed. Ik heb hier oog voor. Dus waarom zou ik die pareltjes niet delen met andere toch?!

Waar ik zeker nog wat kan halen is: onnodig de auto pakken.. Ik ga soms voor kleine stukjes al met de auto, ook al is het droog. (Yes yes, working on it!)

Wat ik persoonlijk ook echt niet kan is een capsule wardrobe. Een aantal items en die dan met elkaar combineren. Nee dat lukt mij niet.. heb liever een hele kleding kast vol dan maar een aantal spullen. Bij mijzelf en mijn meisjes ook. Ik her gebruik wel de kleding van Jaylinn nu voor Yara en dit verkoop ik straks door of geef ik door naar een kledingbank. Dit doe ik ook met speelgoed. Samen met Jaylinn verzamel ik dan wat materiaal bij elkaar en brengen wij dit samen naar een goed doel. Dit voelt voor ons ook goed. Respect voor diegene die ook een hele duurzame kledingkast hebben. Wie weet in de toekomst..  maar voor nu niet hoor!!

.

Ik ben er nog lang niet.. maar probeer in kleine stapjes rekening te houden met onze wereld en de natuur. Nu ben ik heel nieuwsgierig, wat doe jij zelf? Koop je alleen maar duurzaam materiaal? Koop je wel eens tweedehands? Let jij op je verbruik? Huur jij wel eens iets in plaats van het direct te kopen? Leen jij spullen van vrienden? Leen jij zelf makkelijk dingen uit?!


Ik neem jullie in mijn volgende blog weer mee.. want ik mag iets heel leuks uitproberen, wat voor deze chaotische mama weer een goede stap richting een duurzamer leven brengt.. op instagram deel ik regelmatig tips of geef ik antwoord op de hierboven genoemde vragen. Volg je mij daar ook gezellig? www.instagram.com/lillianligthart

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je